woensdag 23 augustus 2023

Een nieuwe soort op de baan

Vandaag was weer de planning om weer eens naar Meijendel te gaan. Rutger Plaisier gaat ook mee en rond een uurtje of zes komen we op de ringbaan. Eind augustus is ook om te ringen altijd een leuke tijd, want vaak veel vogels en altijd wel kans op wat leuke soorten zoals bonte vliegenvanger en gekraagde roodstaart. Het weer is vanochtend schitterend en bijna windstil. Zichtbare trek zit er nauwelijks in de lucht en één keer is het spannend als er twee steenlopers langskomen. Ondanks dat het geluid op tijd aanstaat om ze naar de baan te lokken tonen ze geen interesse. Jammer! Even later op de ochtend had Maarten Verrips wel succes met het slagnet en kan hij trots een schitterende gele kwikstaart laten zien. Een soort die ik nooit eerder ving op de ringbaan, leuk! 

Gele kwikstaart                          Foto: Rutger Plaisier

Het blijkt een jong exemplaar te zijn met een wel heel duidelijk ruicontrast in de grote dekveren. De vogel heeft dus een aantal grote dekveren in de rui na het juveniele kleed niet doorgeruid, zodat een contrast is ontstaan tussen juveniele en adulte veren. Voor veel soorten een belangrijk kenmerken om in het najaar eerste jaars vogels te kunnen herkennen. 

1kj gele kwikstaart, let op ruicontrast in de grote dekveren

Ook de rest van de ochtend is redelijk onderhoudend met totaal 18 soorten. Zwartkop en kleine karekiet zijn zoals gebruik het meest talrijk in de mistnetten, maar daartussen hangen nog wat braamsluipers, twee bonte vliegenvangers, wat groenlingen en op het eind van de ochtend ook nog twee boompiepers. Heel vermakelijk dus! 

Boompieper Foto: Rutger Plaisier

Braamsluiper Foto: Rutger Plaisier

Bonte vliegenvanger Foto: Rutger Plaisier

Naast al die soorten was een enigszins leucistische zwartkop ook nog opmerkelijk. Een vrouwtje met op de toppen van de arm- en handpennen lichte vlekken, maar ook op mantelveren mistte op veel veren pigment. 
Zwartkop Foto: Rutger Plaisier
Voor de totalen, zie hier

Op de terugweg rijden we zomaar nog even door de Zwijndrechtse Waard. Even kijken hoe de akkers erbij liggen en of er nog ergens tegenaan te blunderen valt. Dat blijkt het geval, wat in Polder de Hooge Nesse zien we zomaar opeens een koereiger lopen bij twee koeien! Koereiger is op IJsselmonde nog wel een zeldzaamheid omdat we bijna geen koeien hebben, maar de gevallen nemen wel toe. Desalniettemin was het pas de eerste twitchbare dit jaar op het eiland en voor mij voor het eerst dat ik een exemplaar aan de grond vond. Leuk! 


Koereiger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten