vrijdag 18 augustus 2023

Twee weken in Wales en Schotland

De afgelopen twee weken was ik aan de overkant van de plas. Eerst een weekje in Wales en daarna nog een weekje in Schotland. Naast allerhande bezigheden was er natuurlijk ook nog tijd voor vogels en natuur, wat dus ook nog wel een aantal leuke soorten en waarnemingen opleverde. Verder waren de landschappen natuurlijk ook fantastisch, schitterende landen! 

In Wales had ik mijn zinnen vooral gezet op alpenkraaien die daar op diverse plekken voorkomen langs de kust. Op één van de eerste dagen lukt dat gelijk goed op Holy Island, waar we diverse exemplaren op de rotsen zaten. Een mooie soort en met toch wel een opvallende verspreiding zo langs de kust, terwijl de meeste mensen de soort kennen uit de Europese berggebieden. Naast de alpenkraaien was het hier ook leuk met honderden noordse pijlstormvogels op zee, diverse drieteenmeeuwen, zeekoeten, kleine jager en zowaar ook een grijze dolfijn! 

Alpenkraai

In Wales was het verder niet heel spannend. Hier en daar een rode wouw, wat raven, rouwkwikstaarten en kleine barmsijs waren wel een beetje de leukste soorten die ik tegenkwam. Nog een keer over zee kijken leverde nog meer noordse pijlstormvogels op en ook nog een papegaaiduiker en zwarte zeekoet, naast de gebruikelijke drieteenmeeuwen en jan-van-genten. Het lukte uiteindelijk niet om een brilstern (dwaalgast in het Verenigd Koninkrijk) nog met een bezoekje te vereren, waarna we verkasten richting Schotland. 

Door het over zee kijken kwam toch wel de hoop naar boven om nog stormvogeltjes te gaan zoeken. Op eilanden voor de kust van Schotland lokaal een hele algemene broedvogel, maar overdag zit de soort op zee en alleen 's nachts zitten ze in de kolonie. Je moet dus eigenlijk de zee op, maar een walvistochtje vanuit Ullapool was daar een schitterende gelegenheid voor. Naast vele gewone dolfijnen op zee en zowaar ook nog een groepje grijze dolfijnen, werden we aangenaam verrast door een prachtige waarneming van een bultrug en gelukkig ook nog zeker vier stormvogeltjes! De bultrug zwom uiteindelijk vlakbij de boot, waarbij hij zeker tien keer uit het water sprong. Erg indrukwekkend! Naast de stormvogeltjes was het qua vogels vrij rustig, slechts een enkele noordse stormvogel, noordse stern, nog een aantal grote jagers en natuurlijk veel zeekoeten, maar dat was het wel. 

Jan-van-gent

Verder hebben we genoten van het ruige landschap, maar een wandeling leverde uiteindelijk vaak relatief weinig op. Overal zaten graspiepers, dat wel, maar een lange dag wandelen (ook tot boven de 1000m) leverde uiteindelijk een groepje bonte kraaien, een jagende smelleken en zowaar nog twee steenarenden op de top op. Verder is het dan overal stil en voor alpensneeuwhoen moet je bijvoorbeeld wel echt geluk hebben. Gezocht naar soorten als Schotse sneeuwhoen hebben we overigens ook niet, want die zag ik al eerder. Noemenswaardige soorten waren verder nog enkele parelduikers (mooi in zomerkleed!), waterspreeuwen, zeearend, blauwe kiekendief en langs de oostkust nog een groep tuimelaars. 

Parelduiker

Al met al een mooie vakantie achter de rug met twee soorten die ik nooit eerder zag (alpenkraai en stormvogeltje). Vanaf de veerpont zag ik helemaal niks helaas, altijd natuurlijk een hoopje op nog een vale pijlstormvogel of iets dergelijks... En toen we net in Wales aankwamen bleek er die zaterdagochtend een groene bijeneter te hebben gezeten in het Fochtloërveen. Daar was ik de dag ervoor natuurlijk in de buurt, maar al was ik thuis geweest was het waarschijnlijk nog onhaalbaar geweest... 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten