zaterdag 8 juli 2023

Van alles op de Veluwe

Vandaag waren we met een groep collega's op de Noord-Veluwe, waar we diverse zeldzaamheden van verschillende soortgroepen bezochten en tegenkwamen. Voor mij was het sowieso een tijd geleden een hele dag op de Veluwe gelopen te hebben, dus vooral ook leuk om veel soorten weer eens te zien! Veel soorten die we zagen zijn kwetsbaar en komen maar op enkele plekken in Nederland voor. Ook gaat het met veel soorten helaas slecht, alhoewel daar ook weer uitzonderingen op zijn.

We zagen bijvoorbeeld zeker vijf oostelijke witsnuitlibellen boven een ven in het bos nabij Epe, een soort die was verdwenen uit Nederland maar recent weer een toename laat zien. Positief! Daar in de buurt bezochten we ook één van de weinige groeiplaatsen van het rood peperboompje, een beschermde soort in Nederland. Qua insecten bezochten we bij Garderen nog een kleine populatie gentiaanblauwtjes, waar we één exemplaar konden vinden. Bij Gortel lieten de vliegende herten zich op één van de bekende plekken schitterend bekijken. Het blijven indrukwekkende dieren, zeker de mannetjes, waarvan twee minutenlang met elkaar aan het vechten waren. 

Vliegende herten

Ten slotte konden we op één locatie ook nog diverse vleermuiskasten controleren, wat naast een groep rosse vleermuizen, ruige dwergvleermuis en gewone dwergvleermuizen, ook zeker één bosvleermuis opleverde. Een zeldzaamheid in ons land, alhoewel de soort toch wat talrijker lijkt te zijn dan eerst werd gedacht. Naast al de zeldzaamheden was het natuurlijk ook genieten van raven, beekoeverlibellen, kleine specht, wespendief, kruisbekken en kleine parelmoervlinder, om maar wat te noemen. 

Bosvleermuis (foto: Jonathan Janse)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten