maandag 8 augustus 2022

Veel planten en beestjes in weekje Limburg

Van 1 tot 8 augustus was ik een weekje in Zuid-Limburg, Bemelen om precies te zijn. Een mooie gelegenheid om naast lekker vakantie te vieren ook de nodige zeldzame planten en andere specialiteit van Limburg op te zoeken. Van tevoren had ik al een flink lijstje met doelsoorten gemaakt (met name planten), en daarnaast kwam ik natuurlijk ook nog andere leuke verrassingen tegen! 

De vogels heb ik niet heel veel aandacht geschonken, ook omdat het broedseizoen al zo goed als ten einde is en er dan ook niet heel veel meer te halen valt. Desalniettemin was het wel leuk om regelmatig wespendieven en nog twee rode wouwen tegen te komen, en bovendien zaten we naast de groeve 't Rooth. Een avondje posten aan de zijkant van deze afgesloten groeve leverde al snel bedelende jongen op en in de schemer flapte een adult over de groeve. Schitterend! Toch weer wat anders dan zo'n slapende adult overdag. Verder kwam ik nog een kortsnavelboomkruiper tegen en waren natuurlijk de nodige geelgorzen, geelpootmeeuwen, grote gele kwikstaarten, patrijs en nog een familie grauwe klauwier van de partij. 

Groeve 't Rooth

Grauwe klauwier

Ook qua zoogdieren was het onverwachts nog leuk, want toen ik vanwege de zinderende hitte in het Limburgse land de parasol open wilde draaien, bleek daar een vleermuis onder te hangen. Dat bleek zowaar een ingekorven vleermuis, een zeldzame soort in ons land met alleen een aantal grote kolonies in Zuid-Limburg! Dat bracht me op het idee om ook een andere specialist van Zuid-Nederland op te zoeken, namelijk grijze grootoorvleermuis. In de kerk van Berg- en Terblijt zouden ze moeten zitten, en toen ik daar op een avond na zonsondergang was kwamen ze inderdaad uit de kerk gevlogen. Schitterend om te zien! Anderhalf uur rondrijden door het Vijlenerbos leverde overigens geen wilde kat en zelfs ook geen das op... In deze tijd van het jaar zullen die laatste zich met name in het maïs ophouden en daardoor lastiger te zien zijn. Een korte zoektocht in dat bos leverde op een middag al wel snel hazelmuis op. Een schitterend muisje wat ik nog niet eerder zag! 

Ingekorven vleermuis

Hazelmuis

Berg en Terblijt

Wat de vlinders betreft zag ik ook de Limburgse specialiteiten eerder en helaas waren de bleek blauwtjes bij Heerlen, die daar een week eerder waren ontdekt, verdwenen. Wel liep ik nog tegen een staartblauwtje aan, eerst nog een echte zeldzaamheid en nu lijkt deze soort echt de provincie te hebben gekoloniseerd. Op dezelfde plek, net onder Valkenburg, vond ik zowaar ook nog een lichtgroene sabelsprinkhaan. Ook een soort die oprukt, maar echt grote populaties zijn er naast de plek bij Slenaken niet. Her en der duiken individuen op, maar ik sluit niet uit dat de soort toch wel wat wordt onderschat. Dit is al het tweede exemplaar dat ik vind na eentje een paar jaar geleden, en zo vaak kom ik niet in de provincie. Ook de populatie rosse sprinkhanen, één van de twee plekken in het land, bij Walem bezocht ik nog. Leuke beestjes met die witte topjes aan de antennes. Verder hoorde ik nog wat boomkrekels, bleken gouden sprinkhanen echt overal te zitten en kwam ik nog een kalkdoorntje tegen. 

Lichtgroene sabelsprinkhaan

Rosse sprinkhaan

Kalkdoorntje

En dan de plantjes. Ik zag totaal liefst 28 nieuwe soorten, variërend van saaie rozen (kraagroos, kleinbloemige roos, hondsroos) tot schitterende bloeiende planten zoals kranssalie. In het Ravenbosch bij Valkenburg zag ik op de bekende bleke zowel schubzegge als gele zegge, waarbij ik van de laatste soort ook nog een andere groeiplaats bezocht. In het Geulhemmerbos zag ik wilde weit (helaas al helemaal uitgebloeid) en is ook een bekende groeiplaats van berghertshooi aanwezig. Die laatste was ook uitgebloeid, maar wel mooi om die op zo'n typische plek (op en kale rotswand) te zien. Ook berggamander, een échte specialiteit van Zuid-Limburg met maar één groeiplaats, is zo'n soort van kale bergwanden en ook deze zag ik. 

Gele zegge

Berghertshooi

Boshavikskruid was nog een algemene soort die ik nooit zag, maar verder in het land maar sporadisch voorkomt. Ook mee afgerekend dus. Op wat kalkgraslandjes zag ik nog breed fakkelgras, tengere veldmuur, bosboterbloem en kalkwalstro, maar de meeste van deze soorten waren al uitgebloeid. Dat gold ook voor geelgroene en bruinrode wespenorchis. De enige orchideeën nog in deze tijd van het jaar die te zien zijn, maar ook beide zeldzaamheden met maar één of een enkele groeiplaats waren uitgebloed. Anders was dat met kleine bergsteentijm (Simpelveld) en bergsteentijm (Sint Pietersberg) die juist mooi in bloei stonden. Op de laatste plek zag ik ook nog malrove en bleke bermzegge, soorten die daar redelijk algemeen voorkomen. Ten slotte waren het nog wat soorten verspreid door de provincie: lancetbladige basterdwederik, kranssalomonszegel, prachtanjer, vlottende waterranonkel, weideklokje, spits havikskruid, ruwe dravik en stofzaad. 

Kalkwalstro

Geelgroene wespenorchis

Stofzaad

Prachtanjer

Kranssalomonszegel

Al met al een schitterend weekje in Zuid-Limburg! 

Kleine bergsteentijm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten