vrijdag 26 augustus 2022

Scharrelaardip, spoorkrekel en meer...

De afgelopen tijd heb ik nog wat gevogeld hier en daar, zoals op 19 augustus weer een uitgebreid bezoek aan de Maasvlakte en enkele steltloperplekken op Voorne. Dat leverde gebruikelijke augustussoorten op als bonte vliegenvangers, braamsluipers, boompiepers, paapjes en dergelijke, maar verder was het rustig. Op de Beninger Slikken en in de Wolvenpolder ook geen zeldzaamheden, maar natuurlijk wel de nodige casarca's, zomertalingen, bontbekplevieren en kemphanen.
Op de Maasvlakte meerdere dode Jan-van-genten, waarschijnlijk een gevolg van vogelgriep

Een bezoekje aan de Sophiapolder zorgde voor de nodige pontische een geelpootmeeuwen, waaronder een geringde pontische meeuw uit Duitsland. Verder was het ook daar stil, ondanks dat het eiland er altijd erg mooi bij ligt voor steltlopers. Een middagje varen in de Biesbosch was nog goed voor de daar 'bekende' zeearenden en visarenden, maar ook kwam twee keer een koereiger overvliegen.
Duitse 2kj pontische meeuw en 1kj pontische meeuw (liggend)

Op 22 augustus was ik tactisch voor het werk naar Amsterdam gegaan, want mocht een op 21 augustus gevonden scharrelaar in de Kennemerduinen teruggevonden worden, dan was ik in ieder geval in de buurt! De vogel werd ook teruggevonden, maar pas in de middag toen ik weer thuis was. Uiteindelijk besloot ik niet meer te gaan (wat een goede keuze was), maar de volgende ochtend wordt hij gelijk met het eerste licht weer gezien. Ai... Gelijk dus maar op de 23ste naar de plek toe, waar ik 1,5u later aankwam. De vogel was ondertussen weer uit beeld, maar waarschijnlijk nog in het gebied. Ik nam plaats aan de noordkant van de vallei, terwijl de meeste vogelaars zich aan de zuidkant verzamelde... Dat kwam me uiteindelijk dan ook duur te staan, want opeens zie ik de vogelaars aan de overzijde juichen. Ze zien 'm, maar ik kan de vogel niet zien vanuit mijn punt. Snel loop ik om, maar dan is de vogel al gevlogen. Helaas... Na de dip eerder dit jaar in Dordrecht (toen ik veel te laks reageerde en pas 's middags naar de plek ging) zit het dus nog niet mee voor deze soort... 

Uitkijkpunt over de vallei waar ik gelijk had moeten staan...

Ten slotte sloot ik de week vanavond weer af met een leuk insect op IJsselmonde. Gisteren was namelijk een heuse spoorkrekel ontdekt in Rotterdam Charlois, een soort waarvan alleen grote populatie bekend is op station Ede-Wageningen. Deze soort verspreid zich waarschijnlijk met treinen, maar opvallend genoeg zat het exemplaar in Rotterdam bij een bushalte. Vanavond hoorde ik toen ik aan kwam rijden het beest al zingen, en hij liet zich zowaar ook zien tussen wat sigaretten tussen de tegels. Leuk weer zo'n zeldzaamheid! 
Spoorkrekel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten