dinsdag 16 augustus 2022

Mooie vangsten en grote spitskop

Vooral vanwege de afstand naar VRS Meijendel, lukt het me niet vaak om naar de ringbaan te gaan. Desalniettemin elk najaar wel een paar keer, en vandaag was de eerste keer. Samen met Rutger Plaisier en Rinse vd Vliet schuiven we vanaf half zes de netten open. De wind (zuidwest) is niet ideaal, maar toch vangt het de hele ochtend wel redelijk door. Uiteindelijk gaan er 85 vogels door onze handen.

Al vroeg in de ochtend is een spotvogel een aangename verrassing. Altijd een leuke soort en één van de Nederlandse broedvogels die het verste trekt naar Zuid-Afrika! Ook een bonte vliegenvanger en gekraagde roodstaart, ook Afrikagangers, worden van een ringetje voorzien. 

Bonte vliegenvanger

Spotvogel

En dan tijdens het laatste rondje valt de leukste soort van de ochtend: draaihals! Op één of andere manier vangen we die altijd pas laat op de ochtend, maar dat maakt ze niet minder mooi natuurlijk! Alweer mijn vijfde denk ik, maar ze blijven door de fijne tekening fantastisch! 


Draaihals

Voor de totalen, zie hier

Op de terugweg stoppen we nog even in Pernis, met de fluiters en bonte vliegenvangers die ook vandaag weer op verschillende plekken in de omgeving worden gezien in het achterhoofd. Al snel hebben we dan ook een groepje van vier bonte vliegenvangers gevonden, maar fluiters laten het niet afweten. Vanavond deed ik ten slotte nog even Hoogvliet aan. Afgelopen nacht werd daar namelijk een grote spitskop ontdekt, een zuidelijke sprinkhanensoort die bezig is met een opmars in Nederland. Eerder hoorde en zag ik ze al in Leiden, maar voor IJsselmonde is het natuurlijk een mooie nieuwe aanwinst! Vanavond bleken er uiteindelijk zeker vijf mannetjes en één vrouwtje aanwezig. Een irritant geluid, maar mooie soort die we wellicht in de toekomst op veel meer plekken tegen gaan komen! 


Grote spitskop

Geen opmerkingen:

Een reactie posten