maandag 26 augustus 2019

Rustige ochtend, maar leuke purperreigertrek!

Afgelopen zaterdag leverde wat rondfietsen in de regio na een nacht vleermuizenonderzoek helaas nog weinig spannends op. Het blijft toch lastig om zeldzame soorten te vinden, ondanks dat de tijd nu weer uitstekend is... Het bleef weer, net als wel vaker de laatste weken, bij wat paapjes, een geelpootmeeuw, tapuit, kleine plevieren, boomvalk en rietzangers.

Vanochtend stond ik voor de verandering weer eens in de Crezéepolder op de telpost, maar ook daar bleef het rustig. Samen met René en Thomas Los zien we nog een bosruiter over komen, maar ook nog enkele bontbekplevieren en een goudplevier. Verder vliegen wat groepjes slobeenden, wintertalingen en de eerste smienten langs, maar tam is het zeker. De grootste verrassing van de telling zien we heel slecht, en blijkt een groepje kruisbekken. In het veld is het spannend omdat de roep lijkt op die van witbandkruisbek, maar uiteindelijk blijken het gewone kruisbekken met roeptype 'D'. Kruisbekken hebben namelijk verschillende types die op sonogrammen goed van elkaar te onderscheiden zijn. Toch een leuke soort!

Naast de telpost lopen ook nog even twee fraaie bosruiters, prachtige vogels! In de rest van de polder zijn verder helaas geen leuke steltlopers te vinden en de rest van de dag vogel ik nauwelijks.
Bosruiters
Vanavond leek echter wel de wind eindelijk in de goede richting te zitten. Als de wind in deze tijd van het jaar uit het noordoosten komt betekent dat dat de purperreigers weer gaan vertrekken. Met flink wat vogelaars zien we vanavond inderdaad 136 purperreigers vertrekken uit Kinderdijk of uit andere kolonies langs komen. In één ruk vliegen dezen uiteindelijk door naar de Sahel, diep in Afrika. Ongelofelijk! Altijd een fascinerend schouwspel om te zien.
Purperreigers
Voor de totalen voor vandaag, zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten