vrijdag 14 juni 2019

Zadellibel en andere insecten in Voornes Duin

Na weer een telling op de Verklikkerplaat voor mijn stage, rijd ik terug via Voornes Duin. In Nederland tekent zich namelijk een grote invasie af van zadellibellen, en ook in Voornes Duin is recent een exemplaar ontdekt. Deze zeldzame libellensoort is afkomstig uit Afrika, maar vermoedelijk door de luchtstromingen zijn ze nu terecht gekomen in Noord-Europa. Op veel plekken zijn ze nu opgedoken, en aangezien de soort nog niet op mijn lijst staat doe ik vanmiddag ook een poging.

Bij een klein poeltje in de duinen bij Rockanje was de waarneming gedaan, en daar aangekomen is het inderdaad een drukte van jewelste met libellen. Verrassend zijn daarbij de tientallen gaffelwaterjuffers, die in tandems over het water vliegen. Dit juffertje is in Nederland met een sterkte opmars bezig vanuit het zuiden, en heeft nu dus ook al Zuid-Holland bereikt. Erg leuk om deze soort in deze aantallen hier te treffen! Momenteel de noordelijkste locatie in Nederland.
Gaffelwaterjuffers
Verder is het een drukte van belang, met veel zwervende heidelibellen, zwervende pantserjuffers, platbuiken en meer algemenere soorten. Ook een veenmol kom ik nog tegen die boven de grond loopt, dat zie je niet vaak! Deze sprinkhaanachtige leeft doorgaans onder de grond en laat zich eigenlijk alleen maar horen. Het is dan ook pas de tweede keer dat ik 'm zie! Veel leuke dingen te zien dus, maar van de zadellibel ontbreekt nog elk spoor...

Veenmol
Als ik nog een dichtbijgelegen vennetje controleer, valt mijn oog daar opeens op een libel die druk bezig is met het afzetten van eieren. Een blik door de verrekijker is genoeg om vast te stellen dat dit een zadellibel is. Gaaf!! Het vrouwtje legt continu eitjes af op de rietstengsels die in het lage poeltje groeien. Ze laat zich daarbij leuk bekijken. Prachtig! Een mannetje, die een blauw zadel heeft, is het helaas niet, maar vrouwtjes tellen natuurlijk ook! 
Zadellibel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten