donderdag 13 juni 2019

Een vangochtend tussendoor

Door miscommunicatie was het bij VRS Meijendel niet helemaal goed gegaan met de planning van de ringrondes, dus vanochtend moet ik onverwachts een CES-ronde draaien voor het broedvogelonderzoek. Tijdens de ronde van ik ruim vijftig vogels, waarvan ook weer veel jong grut. Dat maakt het leuk! De soortenrijkdom is niet heel groot, maar met o.a. een rietgors, wat braamsluipers, fitis en wat sprinkhaanzangers is het zeker geen saaie ochtend.
Nachtegaal
Braamsluiper
Rietgors
Bij sommige soorten zijn de jongen totaal verschillend van de oudere vogels, terwijl bij andere soorten de verschillen wat subtieler zijn. Bij rietgorzen zijn bijvoorbeeld de puntige staartpennen een goed kenmerk voor jonge vogels. De gevangen vogel laat dat ook duidelijk zien: een fraaie juveniel! 
Puntige staartpennen wijzen op een jonge rietgors
Andere soorten zij zich al duidelijk aan het klaarmaken voor de terugreis naar Afrika. Volwassen fitissen ruien bijvoorbeeld hun vleugels voordat ze aan de reis beginnen, en ook de gevangen fitis is volop in de handpenrui. Enkele handpennen ontbreken of zijn nog aan het aangroeien. Altijd leuk om die details op te merken!
Adult fitis in handpenrui 
Zie hier voor de totalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten