zaterdag 20 mei 2017

Mooie dag met een fraaie kwak!!

Voor vandaag staat een ronde over Oost-IJsselmonde op het programma. Het is tegen eind mei dus qua vogels kan er genoeg, gewoon maar kilometers gaan maken en kijken waar we tegenaan gaan lopen. De enige soort waar we vandaag gericht wat energie in willen stoppen is de kwak die vorige week zaterdag werd gezien op de Galgenplaat, wie weet zit die er nog gewoon!

We beginnen in de Crezéepolder, waar we zeker wel meer dan twintig broedende kluten tellen. Gaaf! Over een paar weken moet het hier vollopen met jong grut, op de plek waar ze broeden hebben ze namelijk niks te vrezen. Enkele kievitskuikens lopen daar ook, terwijl de dijken langs de randen van de week geklepeld blijken te zijn... Dat moet wel wat kievitkuikens hebben gekost, maar wie verzint dat ook. Een tapuit laat zich er nog wel mooi bekijken. 
Tapuit
Terwijl hier de tureluurs (3 paar), kluten, kieviten (15 paar) en kleine plevier (4 paar) nog op de eieren zitten of met jong grut lopen, zitten er ook alweer vijftien grutto's. Eind mei volwassen grutto's bij elkaar zien betekent nooit veel goeds, want deze exemplaren hebben kennelijk niks meer te doen in hun broedgebieden. De kuikens of nesten zijn wellicht uitgemaaid of gepredeerd, en onverrichte zaken keren ze weer terug naar Afrika. De reis is voor hun weer voor niks geweest dit jaar... Een tweetal mannetjes zomertaling zwemt overigens ook tussen deze jongens, wellicht broeden hun vrouwtjes wel in de Crezéepolder?
Grutto's en zomertaling (man)
Verder foerageren er nog twee fraaie pontische meeuwen en een geelpootmeeuw, terwijl ook het mannetje engelse kwikstaart nog steeds present is. Wellicht gaat het toch om een broedgeval van deze soort? 
Pontische meeuw (2kj)

We rijden hierna door richting Waalbos, waar genoeg tureluurs en kieviten al luid zitten te alarmeren, die hebben dus al jongen. Het primeurtje voor IJsselmonde blijkt nog geen jongen te hebben, en één van de twee steltkluten ligt nog op de eieren. Ruim een week ligt ze nu al te broeden, dus over twee weken hebben we wellicht wel de eerste steltkluutkuikens ooit op IJsselmonde. Dat zou wel ongelofelijk tof zijn! 
Steltkluut (man)
Steltkluut (vrouw)

Ook zien we nog vier paartjes kluut, waarvan er eentje op het slimme idee is gekomen om het nest pal naast het pad te leggen... 
Nestje kluteneieren
Terwijl we hier zijn krijgen we te horen van Hans Bossenbroek dat hij zojuist een zingende wielewaal had in het Develbos. Ook al staat die al op de jaarlijst, we besluiten toch maar even die kant op te gaan. Op IJsselmonde heb ik immers nog maar twee wielewalen en beide exemplaren waren langsvliegende vogels. 

Als we daar aankomen blijkt hij al even zijn snavel dicht te houden, maar op het gebied van libellen blijkt er genoeg te beleven. Naast leuke soorten als glassnijder en viervlek, is vlak voor onze aankomst de tweede smaragdlibel voor IJsselmonde gevonden door Kees van der Wind! Gaaf! Zoals altijd bij deze soort zien we hem enkel vliegend, en later op de dag blijken er nog wel meer aanwezig te zijn. Even later gaat gelukkig ook de wielewaal nog even dudeljoën, maar hij laat zich niet zien vanuit het dichte populieren bos. 

We fietsen hierna de ronde langs de Oude-Maas richting Heerjansdam en dan weer terug door het Waalbos. Een grauwe klauwier, waar we heel hard op aan het hopen waren, levert dat helaas niet op, maar wel kan ik een luid zingende spotvogel bijschrijven op de IJsselmonde jaarlijst. Nr. 181 alweer. Een aantal ingepakte bomen door rupsen van een nachtvlindertje zijn waarschijnlijk de meest opvallende verschijningen die we tegenkomen; een bizar gezicht! 
Rupsen
Na het Waalbos rijden we door richting de Galgenplaat, daar moet het gaat gebeuren. Langzaam gaan we maar gewoon de plas rondlopen en minutieus alle wilgen checken. We zijn nog niet eens zo heel ver weg als Laurens opeens met een brul te kennen geeft dat de kwak voor 'm opvliegt. Na een snelle sprint zie ik hem ook nog langsvliegen tussen de bomen door, waarna hij verderop langs de plas weer invalt. Bam!! Heel erg fijn om deze vogel op deze manier terug te vinden en voor mij is het zelfs nog een nieuwe soort voor IJsselmonde!! 

Kwak
De vogel laat zich vanaf nu aan de nodige toegesnelde vogelaars die de vogel van vorig jaar gemist hadden (zoals ik ook) mooi bekijken. Hij één jaar oude beest zit wat onhandig in de wilgen, probeert af en toe een vis te vangen, maar zit meestal maar duf voor zich uit te slapen. Het is per slot van rekening ook een echte nachtsoort. Maar wel een hele fraaie! 
Plasje op de Galgenplaat
Kwak

De dag zit er al bijna op, maar op de terugweg kijken we nog even bij de nieuwe oeverzwaluwkolonie in de Volgerlanden. In de wanden van een nieuw uitgegraven plasje zit namelijk sinds deze week een forse kolonie oeverzwaluwen, waardoor het bouwbedrijf nog even moet wachten met het plaatsen van de damwanden. 
Oeverzwaluwkolonie
Voordat we er zijn worden we echt opgeschrikt door de melding van 27 vale gieren over Dordrecht!! Ze gaan richting noordoost, dus niet richting IJsselmonde, maar vanuit een kraan langs de Veersedijk besluiten we toch een poging te wagen om ze op te pikken. Dat lukt nog ook, want na zo'n twee minuten zien we de grote groep flappen en cirkelen boven de Alblasserwaard. Dat moet op een slordige vijf kilometer afstand zijn geweest. Erg gaaf!! Na tien minuten raken de vogels door de te grote afstand uitzicht, een leuke bijkomstigheid vandaag, maar jammer dat ze niet over IJsselmonde vlogen... 

De oeverzwaluwen krijgen hierna nog even aandacht, waarna we het voor gezien houden vandaag. Het was weer een aardig dagje zo op IJsselmonde, met de kwak toch wel als hoogtepunt... 

Oeverzwaluwen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten