dinsdag 2 mei 2017

Van steltkluten tot dodaars in de Crezéepolder

Voor het leren sta ik vanochtend toch nog even in de Crezéepolder voor een trektelling, maar heel veel vliegt er niet over. In de polder zelf vliegt met name nog wel het één en ander rond, zoals nog twee temmincks strandlopers, een bosruiter, oeverlopers, zwarte ruiter, tientallen kemphanen die flink lopen te vechten en te baltsen, twee pontische meeuwen en ook nog steeds twee smienten. Die laatsten zijn nog wel belangrijk voor de Zuid-Holland Big Day die we zaterdag gaan houden, je weet het nooit of het nog belangrijk is. Een dodaars voor de telpost is ook een leuke verrassing, kennelijk broeden deze kleinste fuutjes toch in het gebied. Leuk!
Oeverloper
Dodaars
Waar de dodaars vermoedelijk een nest heeft gemaakt op het eiland, proberen sommige futen en meerkoeten dat wel gewoon op het water. Het enige probleem in de polder is dus alleen dat het nest twee keer een meter op en neer gaat per dag, dus het kan niet vast aan de kant liggen. Ze bouwen het dan ook dusdanig in een rietkraagje dat het niet wegdrijft. Mooi om te zien!
Fuut
In het uiterste zuidelijke hoekje lopen nog steeds de twee steltkluten rond, en ze blijken aardig tam te zijn. Een kwartiertje geniet ik van deze beesten als ze al foeragerend vlak langs me komen lopen, maar het laatste stukje vertrouwde ze niet en vlogen ze langs. Wat een gave vogels met die enorme poten eronder. Fantastisch!
Steltkluten
In het uiteinde van de slenk is nog weer een vis aangespoeld, zoals dat elke dag wel in de polder ergens gebeurd. Dat trekt altijd meeuwen, maar een grote mantelmeeuw is dan altijd de baas erover. Die staat bovenaan, waarbij vaak pontische en zilvermeeuwen er zielig omheen staan en af en toe proberen een stukje te stelen.
Grote mantelmeeuw

Grote mantelmeeuw en pontische meeuw
Vanmiddag kan ik het weer niet laten om nog even in de polder te kijken, maar door een naderende bui houd ik het daar niet lang uit. Wel zijn een noordse kwikstaart en een zilverplevier leuke soorten! Tijd voor die echte goede steltloper hier in het binnenland!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten