zaterdag 28 januari 2017

Mooie dag met Rus en Hongaar

Gisterenmiddag kon ik nog schaatsen op prachtig zwart ijs in Polder Sandelingen, maar de dooi viel toch ook wel in toen. Dat neemt niet weg dat er vandaag overal nog een prachtig laagje ijs zal liggen als ik met Laurens van der Padt en Laurens van den Wind weer meeuwen ga kijken in Rotterdam-Zuid. Vorige week werd ons meeuwenrondje onderbroken door de vondst van een topper, dus vandaag willen we de hele route maar proberen te maken.

De eerste plekjes in Ridderkerk en Keizerswaard leven gelijk al 12 verschillende kokmeeuwen op, wat veelal bekende exemplaren zijn. We zien nog wel twee nieuwe Belgen, maar verder is het het gebruikelijke spul. Ook een geringde knobbelzwaan en de wilde eend uit de eendenkooi van Strijen zijn nog present.
Poolse kokmeeuw W-TLYJ
We wijken hierna af van onze gebruikelijke route en gaan richting het Eiland van Brienenoord en de Kop van Zuid weer verder Rotterdam in, aangezien we daar nog niet echt waren geweest deze winter. Het Eiland van Brienenoord blijkt goed met wat pontische meeuwen en enkele geringde kokmeeuwen, maar de Kop van Zuid levert zo goed als niks op. Een enkele bekende kokmeeuw en nog een fraaie geelpootmeeuwen, maar niks meer van de aantallen geringde zilvermeeuwen die hier winters terug nog weleens te zien waren.
2kj geelpootmeeuw
Onderweg naar de Valkeniersweide treffen we nog een Finse stormmeeuw die we af weten te lezen, leuk! Vanaf daar begint het overigens ook wel weer te lopen met Nederlandse, een Finse en Duitse kokmeeuw, maar ook een fraaie pontische meeuw. Bij de Bloemhof treffen we hierna nog een Nederlandse stormmeeuw die in Arnhem is geringd, en ook nooit verder dan daar is gezien, leuk! Ook een Nederlandse kokmeeuw die we weleens in H.I.Ambacht zagen is het noemen waard.

Op Afrikaanderbuurt gaat het vervolgens wel echt weer lekker. De nijlgans die twee jaar geleden als jong in Groningen is geringd loopt er weer rond, net als de enige Nederlandse zilvermeeuw die we deze winter in Rotterdam-Zuid zien: GW-7D. Ook een fraaie 3kj pontische meeuw is nog wel het noemen waard.
Zilvermeeuw GW-7D
Groningernijlgans RZG5
3kj pontische meeuw
Qua kokmeeuwen is het ook een feestje met een wat bekenden, waaronder een Deense kokmeeuw van 5 jaar geleden en een nieuwe kokmeeuw die op De Kreupel is geboren. De meeste aandacht verdiende echter een kokmeeuw met een knoeperd van een metalen ring. Dat formaat kende we niet, en toen het exemplaar wat dichterbij op onze kruimels kwam ontwaarde we 'Moskva' op de ring. Een Rus dus!  Erg gaaf en de eerste voor de stad uit dit land! In Ambacht heeft wel enige tijd een Russisch exemplaar rondgehangen, maar voor Rotterdam is dit nog nieuw.
Kokmeeuw W-E9FT van de Kreupel
In de Rijnhaven laat de vaste Poolse wintergast W-T354 het weer afweten deze winter. Zal hij het loodje hebben gelegd? Een andere Poolse kokmeeuw W-TLTL is ook leuk, aangezien ik die in 2013 voor het eerst en laatst in de stad zag. De kokmeeuw met een prachtige rode ring uit Hongarije met de code HJ9F is ook een erg gave aflezing. Naast dat Hongaren buitengewoon schaars zijn in Rotterdam-Zuid (het is mijn tweede, na deze), is het feit dit beestje gisteren op het strand van Scheveningen liep ook alleraardigst om te weten...
Hongaarse kokmeeuw R-HJ9F
De rest van het rondje levert ook op alle plekken wel enkele ringen op, sommigen vaste gasten laten het helaas afweten, zoals de Noor en de Kroaat, waardoor een hoog landenaantal er niet in zit. Een enkele nieuwe kokmeeuw voor de winter schrijven we nog bij, zoals een jonge Duitse vogel en Poolse W-T9T3 die ook weer present is. Al met al eindigen we de dag met 54 afgelezen ringen, het tweede aantal ooit en dus een prachtig resultaat!
Poolse kokmeeuw W-T9T3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten