dinsdag 24 januari 2017

Genieten van het meeuwenspektakel

De meeuwen in Scheveningen zitten er nog steeds, dus vanochtend gaan Laurens van der Padt, Sander Elzerman en ik weer eens die kant op. Het weer is prachtig dus de verwachting is weer hoog gespannen.

Op het strand aangekomen blijkt de hoeveelheid aanspoelsel aanzienlijk geslonken. Een gedeelte hiervan betreft ook spul dat in het eerste gezicht op verkoold hout lijkt. Dit is echter afkomstig van de grote plakkaten veen die nog onder de Noordzee liggen en waar af en toe een gedeelte van bloot komt te liggen. Daar zullen de meeuwen ook niet veel aan hebben... De hoeveelheid meeuwen is overigens ook aardig geslonken, maar nog steeds is het een drukte van belang. Met name de aantallen storm- en kokmeeuwen zijn afgenomen, maar toch lezen we nog 4 Nederlandse kokmeeuwen en 3 stormmeeuwen af uit Nederland, Noorwegen en Duitsland.

De zilvermeeuwen zijn echt in de overhand, met totaal 84 aflezingen uit met name de Rotterdamse havens, maar ook wat Texelaars, Duitsers, Noren en een Engelsman. Hieronder zitten ook erg veel meeuwen die ik afgelopen keer niet had, dus er is gewoon enorm veel uitwisseling.
Texelse zilvermeeuw G-MAZK
Duitse zilvermeeuw Y-HAR65
Rotterdamse zilvermeeuw O-WR
Pontische meeuwen lopen er ook nog weer genoeg rond, waaronder nog eentje uit Polen en een Engels beest. Geelpootmeeuwen zijn er ook, maar zoals altijd weer in lagere aantallen. Uiteraard zijn er dan ook nog de burgemeesters. Door de grote aantallen meeuwen is het lastig om een goed beeld te geven van de aantallen die er nu zitten, maar uiteindelijk zien we wel minimaal 3 kleine en 4 grote burgemeesters. Het blijven gave beesten die noordelingen, want het zijn toch beesten uit het poolgebieden. Die kleine burgemeesters komen zelfs van Groenland!
Kleine burgemeesters
Als we in het begin van de middag alles hier toch wel aardig gezien hebben gaan we nog even langs de Zandmotor bij Ter Heijde, daar zouden ook nog wat burgemeesters rond moeten hangen. Het groepje meeuwen blijkt bij aankomst inderdaad een heel stuk kleiner, maar twee mooie grote burgemeesters lopen hier ook rond. Ze zijn daarom wel een stuk fijner te fotograferen zonder al dat gekrioel en de kunst is dan om er twee op 1 foto te krijgen...


Grote burgemeesters
Verder lopen ook hier nog wat ringetjes en lezen we enkele Nederlandse zilvermeeuw, twee Belgische zilvermeeuwen en zelfs een Estse zilvermeeuw af. Gaaf! Allen exemplaren die we nog niet bij Scheveningen hadden gezien, wat hier toch ook weer niet heel ver vandaag is. Ook een Duitse stormmeeuw is nog wel het noemen waard.
Duitse stormmeeuw R-A62K
Tegen het vallen van de avond nemen de aantallen meeuwen toe en loopt er opeens ook een kleine burgemeester tussen. Een fraai beestje en een mooie afsluiting van deze dag waarop we uiteindelijk 100 ringen aflazen, en natuurlijk vooral hebben genoten van het meeuwengeweld.

Kleine burgemeester (met rechts nog een grote)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten