zaterdag 21 januari 2017

Leuke ringen en een fraaie topper

Het heeft toch wel aardig door gevroren de laatste tijd, dus dat betekend ijs op de sloten. Gisterenochtend had ik zelfs al weer geschaatst op een ondergelopen stuk in Ambacht, heerlijk! Vandaag zijn de meeuwen aan de beurt, want dankzij het ijs komen ze toch wel in beweging en het voeren op ijs is toch wel ideaal. Rustende vogels kunnen niet het water induiken, en meestal doen ze dat toch maar al te graag.

We gaan gewoon het vaste rondje doen en stiekem hopen we toch al wel met een dagtotaal van zo'n 50 ringen. Plekjes in Ridderkerk en Keizerswaard leveren wel de standaard kokmeeuwen op en een enkele nieuwe voor deze winter, zoals R-UK. Dit is dan ook wel gelijk weer een leuke kokmeeuw. Zijn eerste winter bracht hij door in Arnhem, waar die ook werd geringd, om daarna te verkassen naar Leiden. Vervolgens bleef hij een aantal jaar uit beeld voordat we 'm vorige winter tegenkwamen in Rotterdam-Zuid. En nu staat hij dus weer hier, toch weer 5 kilometer van de plek van afgelopen winter vandaan.
Kokmeeuw R-UK
Vervolgens rijden we door naar het Spinozapark. Daar is het echt een drukte van belang en lezen we zowaar 6 kokmeeuwen af, waarvan 2 nieuwe. Eén van deze is kokmeeuw W-R3 die op 11 december 2015 is geringd in Amsterdam en dus het lef heeft om naar Rotterdam af te reizen.
W-R3
In Zuidwijk is het vervolgens ook een feestje met ene vaste Litouwer, maar ook een oude bekende kokmeeuw uit Reeuwijk en een nieuwe Deen en Let. Vooral die laatste is erg leuk, pas onze eerste ring van dit project die we zien in Rotterdam!
Letse kokmeeuw Y-KHN6
In het Zuiderpark is het rustig met wat bekenden, zoals de bekende Noorse kokmeeuw, maar ook met een geringde stormmeeuw! Stormmeeuwen zien we altijd heel weinig in de stad, laat staan geringde exemplaren. Met vorst willen ze echter nog weleens de warmte van de bebouwde kom opzoeken, en ook nu blijkt dat dus weer zo te zijn. Het beest is vier winters geleden geringd in Utrecht en sindsdien nooit meer gezien. Vermoedelijk verslijt hij dus normaal zijn tijd ergens in de polders, trappelend naar wormen, en wordt hij dus niet afgelezen. Leuk om 'm nu zo hier te treffen!
Stormmeeuw W-E92A
Fijn ringen aflezen in het Zuiderpark
De Carnissebuurt is vervolgens rustig, maar bij de Boergoense vliet vliegen de ringen af en aan. Altijd erg frustrerend, zeker als je dan maar de helft afleest. Uiteindelijk zien we hier, ook met de kennis van overwinterende codes, 6 geringde kokmeeuwen uit Letland, Kroatië, Litouwen, België en Duitsland. Daarnaast staat er ook nog een fraaie adult zwartkopmeeuw, ook altijd leuk en de tweede die we deze winter al zien in Rotterdam-Zuid.
Zwartkopmeeuw
Als we op het fietspad een stukje verder aan het voeren zijn en Deense kokmeeuw W-846 aan het bewonderen zijn, krijgen we een belletje dat er mogelijk een topper zit op de Waal bij Rijsoord. Het zal toch niet... We liggen goed op koers voor een mooi aantal ringen, maargoed, een nieuwe soort voor de IJsselmondelijst gaat natuurlijk altijd voor. Even later komen de foto's door en gaan we dus maar op de pedalen staan, op richting de Waal!

Het is nog een aardig tippeltje fietsen, we zitten dan ook op het uiterste puntje van onze route... Bij aankomst zien we het jonge vrouwtje, want dat is het, vrijwel gelijk al zwemmen in het enige grote wak wat er nog is in de Waal. Gaaf!! In de Alblasserwaard hadden ze afgelopen november ook al zo'n beest waar we toen met enige jaloezie naar keken, maar fijn dat hij nu ook op IJsselmonde zit. Een fraaie nieuwe soort op de lijst waar we de laatste tijd toch steeds meer op hoopten, gezien de aantallen binnelandwaarnemingen overal.

Topper (rechts)
Verder is het helemaal niet vervelend hier met nog een slechtvalk, twee prachtige waterral, een tiental dodaarsjes maar ook een mooie groep meeuwen op het ijs. De kruimels zijn snel op het ijs gegooid en dat levert toch nog 3 kokmeeuwen op uit Polen, Finland en Litouwen. Leuk!!
Kokmeeuwen op de Waal
Gezien het feit dat de kruimels nog niet op zijn en we Zwijndrecht nog niet bezocht hebben deze winter, besluiten we daar nog maar kokmeeuwen af te gaan lezen. Ze zijn helaas erg ril, maar in één groepje dat wel wil lezen we een Kroatische en weer een Letse kokmeeuw af! De kwaliteit is erg hoog en dit tweetal vormt een afsluiting van een mooie dag ringen aflezen (uiteindelijk 41 stuks), die toch ook wel een andere wending kreeg.
Letse kokmeeuw Y-KFY1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten