zaterdag 4 april 2015

Wachten op de 'echt' lente

Nog steeds is het erg rustig in het land, en ook op IJsselmonde is er nog bijzonder weinig te beleven. Vanochtend blijft het volgens de buienradar dan ook nog eens licht regenen, dus nog geen tijd om op de fiets te stappen. In de auto zit je natuurlijk wel droog, dus met Laurens van der Padt rijd ik maar een rondje over IJsselmonde.

Rotterdam-Zuid levert naast een leuke geringde Noorse kleine mantelmeeuw en een fraaie 3kj geelpootmeeuw niks op, waarna we door de Albrandswaard terug richting Ambacht rijden. In de polders is het ook erg rustig, maar boven de Gaatkensplas scoren we nog een oeverzwaluw als jaarsoort. Een rondje door het nieuwe Buitenland van Heerjansdam levert nog wat kleine plevieren en waterpiepers op, maar dit kan in de nabije toekomst wellicht nog wel betere soorten opleveren!

3kj geelpootmeeuw
Rond een uur of elf is het weer droog en besluiten we de Crezéepolder maar weer aan te doen. De werkzaamheden liggen in het weekend stil, dus niks weerhoudt ons om de hele polder door te stampen. Dat levert een aantal paartje kleine plevieren en een tiental tureluurs op, maar dat zijn ook de enige vogelsoorten die ons herinneren aan het feit dat het april is. Verder is het maar guur weer en zitten er wat rietgorzen, kneuen, gras- en waterpiepers, veldleeuweriken, watersnippen en een laat bokje.

De volgende bestemming is zoals gewoonlijk de Sophiapolder. Op het eiland is het echter ook erg rustig. Op het eiland zien we nog een kleine 70 grutto's, 25 kluten, een geelpootmeeuw en de eerste lepelaar weer. Erg rustig dus nog steeds op het eiland.
Kluten
Vanavond 'moeten' we weer naar de Sophiapolder, maar nu voor een slaapplaatstelling. Die telling levert uiteindelijk ruim 200 grote meeuwen op, waaronder een zevental pontische meeuwen. Een waarschijnlijk bekende Wit-Russische pontische meeuw kunnen we helaas niet aflezen, en verder staan er ook geen spannende vogels tussen de meeuwen.

Al met al dus weer een erg rustig dagje, het is wachten totdat de wind gaat draaien en er wat meer binnen gaat komen vanuit het zuiden!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten