zaterdag 11 april 2015

Het voorjaar is daar!

Eindelijk is het echte voorjaar dan gearriveerd met de afgelopen dagen weer overal beflijsters en andere aankondigers van de zomer. Vandaag dus echt weer eens tijd voor een rondje op de fiets, maar het weer zat vandaag weer even niet mee, zoals de afgelopen zaterdagen helaas.


Rond half acht fietsen Laurens van der Padt, Laurens van de Wind en ik eerst richting Polder Sandelingen, waar ik twee jaarsoorten kan bijschrijven in de vorm van purperreiger en regenwulp. Hierna doen we voor het eerst sinds lange tijd Waalbos weer eens aan. Dit blijkt ook geen verkeerde keuze, want ook hier zien we weer een tweetal regenwulpen, twee witgatjes, een gele kwikstaart, ijsvogel en de eerste beflijster van het jaar. Op een paardenweitje iets verderop blijkt even later een groepje van 3 te lopen, en er vliegt nog een exemplaar over. Het blijven fraaie vogels!
Beflijsters
Eenmaal richting de Devel betrekt de lucht behoorlijk en vallen de eerste spettertjes van de ochtend. Langs de Devel zit net als gisteren een snor te zingen, en verder laten de andere gearriveerde rietsoorten van zich horen. Als we weer verder fietsen pikt Laurens van de Wind opeens een visarend op, die bijna recht over komt. De eerste weer van het jaar, gaaf!

Visarend Fotograaf: Laurens van der Padt
In het Buitenland van Heerjansdam, de Zuidpolder en Polder de Hooge Nesse is het hierna rustig met nog een enkel witgatje, wat gele kwikstaarten, blauwborsten en roodborsttapuiten. Het gaat nu echter flink harder regenen, dus rond half twaalf zitten we weer thuis. Het klaart vervolgens weer snel op en zo zitten we om twaalf uur weer op het pontje richting de Sophiapolder. Het is afgaand tij, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen.

Op het eiland lopen nog steeds honderden grutto's, waar we er vandaag zowaar ook nog 2 van kunnen aflezen. Verder lopen er nog wat tureluurs, kemphanen, 3 witgatjes, 47 kluten, 2 bonte strandlopers en 2 groenpootruiters rond. Tussen de kleine mantels weten we nog 6 ringen van Roland-Jan Buijs af te lezen, waarvan zowaar twee nieuwe voor het gebied. Ook lezen we nog een kokmeeuw van Frank Majoor af, pas de tweede afgelezen kokmeeuw voor het gebied.
'Buijsje' 
'Majoortje'
Qua eenden is het ook nog steeds erg druk. De smienten zijn al vertrokken, maar zo'n 750 wintertalingen zwemmen er nog rond, net als een kleine 20 pijlstaarten. Opvallend is ook dat er nu enkele slobeenden rondzwemmen, een soort die we niet veel op het eiland zien.

Rond 3 uur verlaten we het eiland weer als een nieuw regenfront zich aankondigt. Het voorjaar is nu wel echt losgebarsten wat vandaag de eerste beflijsters, visarend en enkele andere zomergasten meer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten