zaterdag 18 april 2015

Thayers meeuwdip met veel leuke meeuwen

Voor vandaag stond in eerste instantie een rondje door Noord-Holland op het programma, waarbij we eerst zouden beginnen bij de zandsuppletie van Bergen aan Zee. Herman van den Brand, Laurens van der Wind en Laurens van der Padt hadden de thayers meeuw immers nog niet op zak en ook gezien de aanwezige mogelijke adult kumliens meeuw, was er reden genoeg voor mij om in te stappen.
Zandsuppletie Bergen aan Zee
Rond acht uur zijn we in Bergen aan Zee waarna het meeuwenkijken weer kan beginnen. We zijn met genoeg man, dus de verwachting is dan ook dat de thayers meeuw wel vlot gevonden zal worden. Dat blijkt echter tegen te vallen, en de eerste meeuw die de vogelaars doet opleven is een 2kj kleine burgemeester, ook zeker geen lelijk beestje!
2kj kleine burgemeester
Niet veel later is het echter de adult kleine burgemeester (en mogelijk dus een kumliens) die de show steelt, wat een fantastisch beest! Mijn eerste adulte burgemeester op Nederlandse bodem en laat zich ook nog eens uitzonderlijk fraai bekijken. Super!
Adult kleine burgemeester
Uiteindelijk is het half drie, en de thayers meeuw is nog steeds niet in beeld geweest. We besluiten het maar voor gezien te houden en gooien de handdoek in de ring. Op dat moment hebben we echter al wel weer 78 geringde meeuwen afgelezen uit Noorwegen, Finland, Denemarken, Polen, Duitsland, Nederland, België, Engeland en Schotland. Het zijn voornamelijk zilver- en kleine en grote mantelmeeuwen.
Schotse zilvermeeuw Y-T80K
Duitse kleine mantelmeeuw Y-H63H
Duitse zilvermeeuw G-HLH7 en Deense grote mantelmeeuw N-JYA88
Deense grote mantelmeeuw N-JYA88
Texelse kleine mantelmeeuw G-FATV
Deense kleine mantelmeeuw B-VT9U
Nederlandse zilvermeeuw G-Z6
Daarnaast we lezen ook nog 2 Duitse en 3 Poolse pontische meeuwen af, dat zijn altijd de leukste! Van deze laatste soort zitten er dan ook tientallen, en eenmaal had ik er zelfs 5 in 1 beeld! Geelpootmeeuwen waren wat dunner gezaaid met uiteindelijk zo'n 5 exemplaren.
Poolse pontische meeuw G-P493
Poolse pontische meeuw R-30P4
Poolse pontische meeuw R-11P3
Duitse pontische meeuw G-XUDD
We rijden hierna gelijk weer richting Zuid-Holland en hebben het behoorlijk gehad in Noord-Holland. Een paartje steltkluten nabij Berkel- en Roderijs trekt ons echter nog wel van de snelweg af, en naast deze fraaie Zuid-Europese steltlopers kan ik hier ook zomertaling en tapuit op de jaarlijst bijschrijven.

Al met al jammer dat de thayers meeuw vandaag niet meewerkte, maar gelukkig konden de veel fraaiere adult kleine burgemeester en de vele afgelezen ringen de pijn enigszins verzachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten