vrijdag 10 april 2015

Gevarieerd voorjaarsdagje

Vandaag ben ik vrij dus gisterenavond was ik alweer naar Ambacht gekomen. Een snel rondje in de vallende schemer leverde zo wel mijn eerste blauwborsten en een rietzanger op voor mijn IJsselmondejaarlijst. Het voorspelde weer voor vandaag was prachtig, dus rond 7 uur fiets ik het huis uit richting de Devel, in de hoop op wat rietsoorten.

Het is behoorlijk mistig als ik Ambacht uit fiets en dat blijft ook wel tot een uurtje of 9 het geval. Langs de Devel zingen de volop gearriveerde blauwborsten en rietzangers de sterren van de hemel. Ook blijken de eerste snor en gele kwikstaart gearriveerd, maar hoor ik helaas geen roerdomp.
Devel
Langs de Oude-Maas en bij het Buitenland van Rhoon zie ik nog enkele kleine plevieren, 2 ijsvogels, een witgatje en er zingen wat roodborsttapuiten. Een belletje van Herman van de Brand brengt mijn geplande rondje in verwarring, er is namelijk een blauwstaart gevonden in de duinen bij Noordwijk! Een goeie soort had ik één dezer dagen wel verwacht, maar een blauwstaart toch echt niet. Herman is ook vrij, en zo zit ik even later bij hem in de auto richting weer een nieuwe voor onze Zuid-Hollandlijst.

In de buurt van Noordwijk begint het opeens weer gruwelijk te misten, en ook in de duinen is dat niet anders. Als we op de plek aankomen en de vogelaars uit de mist zien opdoemen blijkt de vogel helaas net een duintje overgevlogen; uit beeld. Na een ruim kwartier wachten is de vogel toch opeens weer in beeld en kunnen we genieten van dit fraaie zangvogeltje uit Finland.
Plek blauwstaart
Blauwstaart
Met deze fraaie Zuid-Hollandsoort rijker rijden we rond een uur of 12 weer weg bij de zee. Als ik na een tijdje binnen zitten naar buiten wil word ik gebeld door Roland-Jan Buijs om eens in de kolonies van Moerdijk te komen aflezen. Daar had ik wel oren naar en vanaf 4 tot 6 uur lezen we een berg tibia's in de kolonies van Moerdijk waar al de geringde kleine mantels uit Ambacht en Zwijndrecht vandaan komen. Leuk om de meeuwen zo in kolonie eens te zien!
Kleine mantelmeeuw N-RY
Kleine mantelmeeuw R-SB
Na het eten is het nog steeds erg mooi weer, dus een ik fiets nog even naar de Sophiapolder. Die ligt er uiteraard weer schitterend bij, en vogels zitten er ook genoeg. Leuk genoeg staan bij de inlaat een tweetal zwartkopmeeuwen, die zien we zelden aan de grond in de polder! Verder lopen er nog steeds zo'n 750 grutto's, een bonte strandloper en ook de eerste twee groenpootruiters weer. Vanaf de dijk van de polder zie ik ook nog hoe een tweetal varende opzichters genieten van de rijkelijk gevulde polder. 

Al met al dus weer eens een behoorlijk gevulde dag, met veel leuke soorten weer met als topper nog wel die blauwstaart natuurlijk! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten