Na de inrichting leverde het gebied ook nog echte goeie soorten op met als hoofdprijs de alombekende poelsnip... Vanochtend ben ik er echter gewoon in de hoop dat de eerste blauwborst van het jaar zich weer laat horen. Na slechts een paar minuutjes in het gebied is het een andere rietsoort die me blij maakt: een mannetje baardman! Tussen de paar strookjes riet die het gebied telt vliegt het beestje luid roepend heen-en-weer. Het is pas de 3de waarneming van deze soort in het gebied en voor mij een erg welkome jaarsoort op IJsselmonde!
Een blauwborst blijkt overigens nog niet te zijn gearriveerd in het gebied, maar wel zingen er wat rietgorzen, zwemmen er nog wat wintertalingen en een dodaarsje rond en hangt een 2de winter geelpootmeeuw rond. Opvallend afwezig zijn ook de kieviten, maar hopelijk zullen die nog wel de komende tijd verschijnen.
Aangezien het nog steeds droog is ga ik maar eens in de Crezéepolder kijken, waar ze deze winter zijn begonnen met het ontpolderen. Komende jaren zal de dijk rond de polder worden doorgestoken, waardoor we dus weer een nieuwe getijdengebied rijker zijn! Aan de ene kant een winst, maar aan de andere kant ook weer jammer om de polder met de vele broedende gele kwikstaarten verloren te zien gaan. Vandaag zit de polder echter nog goed vol met paartjes kieviten, een paartje kleine plevieren, een tiental tureluurs die volop aan het baltsen zijn en nog een rouwkwikstaart in een groepje witte kwikken. Het is geven en nemen in de natuur blijkt maar weer, maar we zijn uiteraard razend benieuwd wat dit stukje nieuwe natuur gaat opleveren!
Crezéepolder |
Aangezien het gaat miezeren duurt het niet lang voordat ik weer binnen zit. Rond half één lijkt het toch wel weer droog te worden, dus Laurens van der Padt, Laurens van de Wind en ik staan om 13u weer bij het pontje naar de Sophiapolder. Op het eiland zit weer ruim 600 grutto's op helaas te grote afstand om geringde vogels af te lezen. Verder zitten er nog een enkele kemphaan, wat tureluurs, zo'n 30 kluten, 4 witgatjes, 6 kleine plevieren, slechtvalk en een rouwkwikstaart. De leukste waarneming is overigens wel die van de eerste boerenzwaluw van het jaar, maar duidelijk is dat één zwaluw nog geen zomer maakt met dit gure weer..
Rond drie uur verlaten we het eiland en rijden nog wat rond bij Barendrecht op zoek naar zomertalingen. Dat levert echter vrijwel helemaal niks op, dus rond een uur of vijf ben ik weer thuis na een rustig dagje vogelen met bijzonder weinig spektakel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten