zaterdag 7 maart 2015

Goeie dag vogelen op IJsselmonde

Het is weer maart en het voorjaar is dus echt weer aangebroken. De tijd dus om weer wat fietstochtjes te maken langs de Oude-Maas. Vandaag trappen Laurens van de Wind, Laurens van der Padt en ik dus maar gelijk af. We beginnen zoals altijd bij Zwijndrecht, waar op de rivier nog een paartje brilduikers rondzwemt en een slechtvalk over komt zetten. Ook zit de eerste tjiftjaf van het jaar weer te zingen. Een heerlijk geluid!

Dat het voorjaar is aangebroken is ook in de grienden wel duidelijk. Blauwe reigers zijn volop in de weer met hun nesten, wat matkoppen zitten te zingen en er vliegen wat witte kwikstaarten over. Ook laten op meerdere plekken ijsvogels zich zien.

Bij de Zuidpolder aangekomen rijden we een stukje binnendijks verder, aangezien ze hier bezig zijn met wéér een nieuw recreatiegebiedje op IJsselmonde. Het ligt er nu al goed bij voor wat doortrekkende steltlopers en kwikstaarten, dat moeten we in de gaten blijven houden! Het enige wat er nu zit is een aardige groep kokmeeuwen, met daartussen wel weer de eerste zwartkopmeeuw van het jaar!
Zwartkopmeeuw
Op de Gaatkensplas tikken we even later de buffelkopeend weer binnen en ook zwemt er een paartje brilduiker op de plas. Een stukje verder richting het westen zoeken we nog een tijdje naar de Europese kanarie die hier eergisteren werd gevonden door Niels Godijn. Dat levert helaas op een groepje kneuen na niks op.

Inmiddels is het alweer tegen elven, dus tijd om weer terug te gaan richting Ambacht om daar de Sophiapolder voor het eerst van het jaar weer te bezoeken. Sinds afgelopen woensdag vaart het pontje namelijk 's middags weer. Daarnaast hopen we vanavond ook nog een slaapplaatstelling voor de meeuwen uit te voeren.

Als we rond half één bij het pontje aankomen komt er opeens een blauwe kiekendief over zetten, dat is nog eens een leuke soort om de middag mee te beginnen! Blauwe kiekendief is zonder vorst of sneeuw vrijwel niet te doen op IJsselmonde, vorig jaar was het dan ook niet gelukt de soort op de jaarlijst te krijgen.

We worden door de vriendelijke schippers bij de noordpunt afgezet, zodat we eerst weer eens goed de noordelijke inlaat kunnen checken op meeuwen. Die zitten er genoeg, en in twee uur zien we hier 6 pontische meeuwen en 1 geelpootmeeuw (een bekende vogel uit Dordrecht), en we lezen nog 2 kleine mantels en 3 zilvermeeuwen af uit de Nederlandse havens.

3kj pontische meeuwen
2kj pontische meeuwen 
2 en 3kj pontische meeuw
3kj geelpootmeeuw
3kj pontische (links) en 3kj geelpootmeeuw
2kj pontische meeuw en kleine mantelmeeuw R-AZ
Een geringde stormmeeuw met een Duitse ring is ook een erg leuke verrassing.

Duitse stormmeeuw AL72
Qua steltlopers en andere vogels is het ook niet onaardig. Zo lopen er 10 bontbekplevieren, 1 bonte strandloper, wat kemphanen, de eerste tureluurs en een groep van 36 grutto's rond. Daartussen ook nog een drietal geringde grutto's, waarvan we er twee kunnen aflezen.

Geringde grutto
Ook een groep van 88 nijlganzen is het noemen waard, aangezien er twee geringde tussen blijken te zitten. Een vogel uit Amsterdam en eentje uit Den Haag, die ik daar overigens afgelopen zomer ook zag!
Amsterdamse nijlgans YEBE
Rond een uur of drie besluiten we langzaamaan maar richting de zuidelijk inlaat te lopen, vanwaar we de slaapplaatstelling hopen uit te voeren. Onderweg komen we nog wat waterpiepers tegen, een watersnip en ook zien we de bonte kraai erg fraai. Dit exemplaar vonden we eerder deze winter bij de vuilstort van Heijplaat, maar is nu 17 kilometer naar het oosten verplaatst en zit al een week op de Sophiapolder! Nog een nieuwe voor mijn H.I.Ambachtlijst wel te verstaan.
Bonte kraai
Vanaf een uur of vijf beginnen de eerste grote meeuwen binnen te druppelen op de steiger. Uiteindelijk staan er rond half zeven een kleine 400 zilvermeeuwen (waarvan we nog 3 Nederlandse en een Noorse kunnen aflezen), 40 grote mantelmeeuwen (waaronder een Deen en een Noor), 30 kleine mantelmeeuw, slechts 1 geelpootmeeuw en nog zo'n 15 pontische meeuwen met daartussen bekende Poolse Y-PNVA en Wit-Rus Y-HC579 die we eerder deze winter op Scheveningen zagen!
Wit-Russiche pontische meeuw Y-HC579
Al met al weer een goed gevulde zaterdag op IJsselmonde, waarbij nu vooral de Sophiapolder weer interessant is en de komende weken nog interessanter gaat worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten