De afgelopen paar dagen had ik aardig wat tijd, maar veel spectaculairs leverde dat niet op. Zo bleven de kleine bonte spechten in het Klein Profijt voor Laurens van de Wind en mij helaas onvindbaar, maar kon ik hier en daar nog wel wat ringetjes aflezen, waaronder een drietal grutto's op de Sophiapolder. Voor vandaag stond weer een flinke ronde door Rotterdam-Zuid met Laurens van der Padt op het programma om de kokmeeuwen uit te zwaaien, en de kleine mantelmeeuwen weer te ontvangen.
Zoals altijd ging de route via Ridderkerk, waar we op de meeuwenplekken nog slechts een restje van de overwinterende kokmeeuwen troffen. Wel waren de kleine mantelmeeuwen alweer aardig prominent aanwezig, en zo lazen we dan ook onze eerste tibiaring van
Roland-Jan Buijs af. Zowaar gelijk een nieuwe!
Het eerste gedeelte van Rotterdam-Zuid, tot het Zuiderpark, was ronduit slecht met een bekende zilver, een nieuwe kleine mantelmeeuw en nog een bekende knobbelzwaan. In het Zuiderpark verdubbelen we zowat het aantal ringen met een bekende Nederlandse kokmeeuw, een nieuwe Litouwer en met de eerste Deense zilvermeeuw van de winter! Ook de Carnissebuurt gaat hierna lekker met 2 geringde knobbelzwanen waarvan eentje totaal nieuw voor me, een unicum!, een bekende Texelse zilvermeeuw en een Duitse kokmeeuw die ik eerder in
juli 2014 in de stad zag. Een echte doortrekker dus.
De Sint-Janshaven levert vandaag voor de verandering geen geringde grote meeuwen op. Op dat moment belt Laurens van de Wind vanaf de Sophiapolder dat hij daar Litouwse zilvermeeuw Y-2L80 ziet staan, de bekende uit deze haven; vandaar! Wel lopen er nog twee bekende kokmeeuwen rond uit Denemarken en Polen.
|
Poolse kokmeeuw |
|
Deense kokmeeuw W-SCX |
In de naastgelegen Rijn- en Maashaven lezen we hierna nog een tweetal bekende Poolse kokmeeuwen af, waarna de Afrikaanderbuurt aan de beurt is. Tussen de behoorlijke groep zilvers zien we slechts 1 bekend Nederlandse exemplaar. Tussen de weinige kleine mantels staan ook nog twee Nederlanders, en verder lopen er nog twee pontische meeuwen en een bekende geelpootmeeuw rond.
|
2 2kj pontische meeuw |
|
Kleine mantelmeeuw BN-CE |
Al de parken die we hierna checken leveren zo goed als niks op, slechts een bekende knobbelzwaan en een bekende Finse kokmeeuw. De hoop is dus nog een beetje op de Kop van Zuid gevestigd, en dat blijkt zeker niet onterecht. In de paar havens die hier zijn lezen we uiteindelijk dan ook 8 Nederlandse en een bekende Engelse kleine mantelmeeuw, een bekende Nederlandse zilvermeeuw en een nieuwe Litouwse kokmeeuw af. Een hele goeie score, en zeker aangezien vrijwel alle kleine mantels nieuw zijn! Verder zitten er hier en daar ook nog enkele geelpoot- en pontische meeuwen rond.
|
Kleine mantelmeeuw N-P* |
We sluiten hierna de dag af bij het Eiland van Brienenoord. Het aantal ringen is niet hoog, maar de dag afsluiten met een nieuwe zilvermeeuw en bekende Wit-Russische pontische meeuw Y-HC230 is niet gek! Deze pont was afgelopen winter de eerste Wit-Rus ooit voor Nederland, en zat toen op de vuilstort bij Heijplaat. Vandaar verkaste die naar het strand van Scheveningen, dook in maart op op de Sophiapolder en daar werd die afgelopen februari voor het eerst weer gezien. Leuk dus dat die vandaag weer in Rotterdam-Zuid loopt!
|
Wit-Russische pontische meeuw Y-HC230 |
Al met al een mooie afsluitende rond voor kokmeeuwen, met nog twee nieuwe Litouwers wat het wintertotaal 2014/15 op exact 100 verschillende afgelezen individuen brengt! Daarnaast gelijk afgetrapt voor de kleine mantels die nu echt Rotterdam weer hebben veroverd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten