zaterdag 21 maart 2015

Hoe het op een verloren dag toch nog goed kwam

Gisteren leverde een rondje met de auto met Laurens van de Wind door Zwijndrecht en Rotterdam-Zuid 11 geringde meeuwen op. Dit waren 7 kleine mantels waaronder eentje uit België, wat zilvers, waaronder een nieuwe Noor, en ook nog een Noorse grote mantelmeeuw. Daarnaast zagen we nog 6 ongeringde pontische meeuwen.
Belgische kleine mantel B-HAAB
Kleine mantelmeeuw ZW-14
Noorse grote mantelmeeuw N-JT607
Vanochtend besluiten Laurens van der Padt, Laurens van de Wind en ik maar weer eens een rondje door de Zwijndrechtse Waard te fietsen, om de middag op de Sophiapolder door te brengen. In het Develbos wat als eerst ons pad kruist begint rustig. Wel is duidelijk dat de tjiftjaffen al in behoorlijke aantallen zijn teruggekeerd! 

Ook langs de Oude-Maas is het niet druk en een vijftal brilduikers, havik en een dodaars is de uiteindelijke score. Polder de Hooge Nesse levert nog een jaarsoort, een paartje bruine kiekendieven, op, maar de al gearriveerde blauwborst laat zich niet aan ons horen. 

Om de tijd nog wat op te vullen lopen we ook nog even over de Galgenplaat. Een houtsnip is wel het ornithologische hoogtepunt, maar een nestje van staartmezen is ook wel erg fraai om eens te zien!
Staartmeesnest
Op de Sophiapolder is het hierna rustig, maar wel goed fris door een stevige noordenwind. Een tweetal kleine plevieren zijn de eerste weer van het jaar, en verder lopen er qua stelten zo'n 200 grutto's, 75 kemphanen en 50 tureluurs. Door 2 jagende haviken en een slechtvalk zijn de meeste steltlopers alweer vertrokken als ook wij het eiland weer verlaten. Dat deden we overigens met ook nog vijf afgelezen kleine mantelmeeuwen, waarvan 4 bekenden van afgelopen jaren voor het eiland weer terug zijn.

Om een uur of drie zit ik dus alweer op de bank, dat gebeurd niet vaak. Het gebeurd vandaag dan ook niet lang als om 15:07 Merijn Loeve me belt dat hij nu een kleine burgemeester op het Eiland van Brienenoord heeft! Dat is niet tegen dovemansoren gezegd! Een paar minuten later zitten Laurens en Laurens bij me in de auto waarna het richting Rotterdam-Zuid gaat. We zijn binnen het kwartier ter plaatse en kunnen dan deze nieuwe soort voor onze IJsselmondelijst binnen tikken. Super!

Hij zit eerst wat te suffen op de dam maar moet zich steeds verplaatsen door het opkomende water. Uiteindelijk is er geen droog stukje meer over, en zo vliegt die om 16:08 al cirkelend in een groepje zilvers weg de stad in. Wat een gave waarneming en dan eindelijk ook dit meeuwtje uit Groenland in de stad!
Kleine burgemeester
Al met al kwam een verloren dagje zo nog aardig op zijn pootjes terecht door deze fantastische soort! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten