zaterdag 24 mei 2014

Boomkikkers in De Brand!

Na m'n laatste examen gisterenmiddag een rondje rond ambacht gemaakt. Dat leverde eindelijk een zwarte stern boven de Noord op de de jaarlijst en verder nog een pontische meeuw en geelpootmeeuw op de Sophiapolder en een fraai zingende bosrietzanger. Gisterenavond met Jan de Jong weer eens een rondje gefietst in de Zwijndrechtse waard met wat snorren, flink wat bosrietzangers, sprinkhaanzangers, roodborsttapuiten en een fraaie zonsondergang.

Bosrietzanger

Waalbos
Na kort overleg gisterenavond stappen Laurens, Laurens en ik toch rond een uur of half acht in Bos Valckesteijn om wielewaal te proberen. Na een wandeling door het hele bos hebben we naast een tweetal ijsvogels niet veel gezien, en ook wielewaal lijkt dus ook dit jaar weer afwezig helaas. De terugweg binnendoor levert nog de gebruikelijke soorten op als gekraagde roodstaart, twee snorren en een cetti's zanger. Een zoektocht naar grauwe vliegenvanger is helaas ook niet succesvol.

In Ambacht aangekomen besluiten we de Sophiapolder maar even te checken. Naast wat grutto's en een in Nederland geringde kleine mantelmeeuw zit er nagenoeg niks schokkends dus gaan we maar over wat braakliggende terreintjes lopen voor nachtvlinders en dergelijke. Dit levert een aantal erg fraaie nachtvlinders op als zilverstreep, gestreepte goudspanner, geelbandlangsprietmot, pinksterbloemlangsprietmot en distelhermelijntje. Naast deze nachtvlindertjes lopen we ook nog tegen een rietorchis aan en vinden we op één terreintje maar liefst 40 azuurwaterjuffers, een soort die op de rest van het eiland nauwelijks te vinden is.

Rietorchis
Aangezien er bij het industrieterrein Donkersloot in Ridderkerk weer een zingende spotvogel wordt gemeld besluiten we die maar even te gaan twitchen. Van deze soort verblijven er jaarlijks ook maar enkele op IJsselmonde, een soort die je zeker kan missen. De vogel bij Donkersloot valt echter niet te missen want uit de auto horen we 'm al luidkeels zingen.

Het weer is in de loop van de ochtend behoorlijk opgeknapt en Laurens vd Wind besluit een bezoekje te gaan brengen aan De Brand, een schitterend natuurgebied nabij Loon op Zand, voor boomkikkers. Dit schitterende amfibie heb ik nog nooit gezien dus uiteraard besluit ik mee te gaan. Met ook nog Laurens vd Padt en Arie Zoeteman stappen we na een klein uurtje rijden uit bij het gebied en lopen het gebied in.

Na een korte wandeling komen we aan bij de braamstruiken, en vrijwel gelijk zie ik een exemplaar zitten. Na even speuren zien we er wel meer en met wat andere braamstruiken vlakbij komen we uiteindelijk op 16 exemplaren. Erg toffe beesten die lekker zitten te suffen in de bramen.


Boomkikkers
Zoekplaatje
In het gebied zitten uiteraard niet alleen boomkikkers. Zo zien we nog een zingende grauwe vliegenvanger, spotvogel, een paar wespendieven, een bont dikkopje en ook nog een fraaie nachtvlinder, het boterbloempje.

Al met al de mooiste soort vandaag niet van 'ons' IJsselmonde maar uit het schitterende Brabantse De Brand, want wat waren die boomkikkers fraai!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten