woensdag 5 maart 2014

Sibtjif in Hardinxveld

Afgelopen zaterdag bleek uit wederom een rondje meeuwen in Rotterdam met Laurens vd Padt dat het aantal kokmeeuwen behoorlijk gedaald was. Een paar bekende overwinterende waren nog aanwezig, maar het gros was al verdwenen. Het aantal kleine mantels daarentegen was wel degelijk hoger, met wat geringe vogels uit Nederland en Engeland. Ook waren er een aantal nieuwe zilvermeeuw aanwezig uit België en Engeland, en liet de overwinterende oeverloper zich nog mooi bekijken.

Oeverloper
Nederlandse kleine mantel
Pontische meeuw
Kleine mantelmeeuw
Om naar de siberische tjiftjaf in Hardinxveld-Giessendam te gaan afgelopen zaterdag kwam dus weinig terecht, en aangezien ik vandaag uit school aardig wat tijd had, besloot ik maar een poging te wagen. Aangezien het is toegestaan om je fiets mee te nemen in het treintje naar Hardinxveld vanaf Dordt, besloot ik heen met de trein te gaan, en terug te fietsen. Voordat ik op het station aankwam kon ik niet laten om nog even op de goede plek voor kleine mantels in Zwijndrecht een kijkje te nemen, en met resultaat want er zat een nieuwe vogel voor mij.

Kleine mantel Y[GU]
Het treintje stopte zo goed als in de straat waar de 'sibtjif' al enige tijd huist. Bij het bewuste tuintje aangekomen zag ik de vogel vrijwel direct, en hij liet zich in het hierop volgende half uur ook telkens erg fraai en van dichtbij bekijken! Na een tijdje verdween hij verder de tuinen in en dus besloot ik langzamerhand maar weer richting het westen terug te gaan.
Tuin van de sibtjif
Sliedrecht en Hardinxveld leverde enkel een drietal roeken op, en in Papendrecht kwam ik een bekende geringde knobbelzwaan tegen uit de Vogelkas. In Papendrecht besluit ik om nog even de brug over te gaan, om te kijken of er wellicht nog wat meeuwen rondhangen bij de vuiloverslag. Dit blijkt helaas niet het geval, maar in het centrum van Dordt kan ik even later nog wel een Zweedse kokmeeuw aflezen.

Het licht neemt nu snel af, en niet veel later ben ik dan ook thuis met een zowaar een lifer op zak, aangezien siberische tjiftjaf nu officieel een soortstatus heeft gekregen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten