zaterdag 29 maart 2014

Mooie voorjaarsdag op IJsselmonde

Vanochtend doe sta ik rond een uur of acht bij het pontje naar de Sophiapolder om weer een telling uit te voeren. Het water staat extreem laag, wat het tellen van met name de eenden niet makkelijk maakt. Ondanks dat komen we op behoorlijke aantallen, met nog steeds een dikke 1000 wintertalingen. Steltlopers zitten er niet veel, met maar 3 grutto's, 11 tureluurs, 2 bontbekplevieren, een bonte strandloper en alweer 8 kleine plevieren.
Wintertalingen
Kleine plevier
Verder lopen er ook een drietal lepelaars, komt de havik een keer langs en is een grote zilverreiger eigenlijk wel de beste soort voor het eiland vandaag.

Lepelaars
Grote zilverreiger
Weer op de vastewal kom ik in de Volgerlanden een drietal kleine plevieren tegen, die zich wel heel erg fraai laten bekijken. Dat lokt wel uit om even de fotograaf uit te hangen..



Kleine plevier
Hierna besluit ik een rondje te gaan maken met Laurens en Laurens, die inmiddels weer terug zijn van een succesvolle 'witstuittwitch'. We besluiten maar een stuk langs de Oude-Maas te fietsen, om daarna via het Waalbos weer richting Ambacht te gaan. Bij Zwijndrecht begint het gelijk al leuk met een Engelse kleine mantel, die zitten hier niet veel!

Engelse kleine mantelmeeuw
 Langs de Lindtsedijk komen we even later ook een citroenvlinder tegen die langs vliegt, voor mij nog maar de derde voor IJsselmonde, dus een erg leuke waarneming! Als we hierna bij de Polder Hooge Nesse aankomen besluiten we deze maar weer eens rond te lopen. Het rondje levert wat zingende blauwborsten, zwartkoppen en matkoppen op, en daarnaast zien we dat er maar liefst 5 paar roodborsttapuit in het gebied zit. Dit stuk is dan ook hèt bolwerk voor deze soort op IJsselmonde.
Matkop
Langs de Oude-Maas is het verder erg stil, en in Waalbos laat een sperwer zich nog even fraai bekijken. Voor onze ogen slaat hij een spreeuw, waar hij vervolgens mee de sloot in duikt om hem, zo lijkt het tenminste, te verdrinken. Dit lukt aardig, maar de sperwer vliegt vervolgens kletsnat de sloot uit en laat de spreeuw in het water achter. Aangezien de sperwer amper kan vliegen laat hij zich erg fraai bekijken.
Sperwer
Na het avondeten stap ik nog bij Laurens vd Padt en Dave vd Spoel in om nog een bezoekje te brengen aan de Devel. Afgelopen donderdag, 27 maart, had Laurens vd Wind alweer de eerste zingende snor daar, een extreem vroege waarneming, dus reden temeer om even een kijkje te nemen. Bij aankomst horen we een snor gelijk zingen, en even later ook nog een tweede exemplaar! Een cetti's zanger die even zijn explosieve zang laat horen is tevens nog een nieuwe voor mij IJsselmonde-jaarlijst.

Aangezien het nu al bijna donker is besluiten we even door te rijden naar de Albrandswaard, om ook gelijk even de kerkuil op te rollen. Dat lukt, maar meer dan een schim die uit de schuur vliegt zien we niet..

Al met al toch weer een mooie dag op het eiland met weer wat nieuwe voorjaarsgasten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten