zaterdag 15 maart 2014

Gevarieerd dagje

Deze ochtend stond de wintervogeltelling weer op het programma, en dus zitten Dave vd Spoel, Laurens vd Padt en ik om een uur of acht in het pontje naar de Sophiapolder. Het water is afgaand, maar door de harde noordwester val het eiland nauwelijks droog, waardoor er bij aankomst gelijk al wat kleine mantels op de steigers staan. Eentje is er daarvan geringd, Y[LU], weer een nieuwe vogel voor mij!

Het water staat redelijk hoog, dus de vogels zitten geconcentreerd in de noordelijke punt van het eiland. We besluiten echter het rondje om de zuidpunt eerste even te maken, wat tussen de witte kwikstaarten wel een fraaie mannetje rouwkwikstaart oplevert en enkele waterpiepers. Daarna lopen we een stuk door naar het noorden, waarvandaan alles gaan tellen. Er loopt een flinke groep grutto's, die ook telkens aangroeit met groepjes die van elders invallen, ca. 30 kluten, wat kemphanen, een groepje bontbekken met bonte strandlopers, de twee overwinterende witgatjes en de eerste kleine plevier weer.

Naast deze steltjes zitten er ook nog steeds ruim 1300 wintertalingen maar opvallend weinig smienten. Daarnaast lezen we hier nog een bekende kleine mantelmeeuw af en komt de Wit-Russische pont Y[HC230] ook weer binnenvallen.  Naast al deze watervogels steelt een fors 2kj vrouwtje slechtvalk ook nog even de show, en ze laat zich daarbij mooi bekijken, net als de lokale havik die ook nog even een kijkje komt nemen.
Wit-Russische pontische meeuw Y[HC230]
Rond hal f twaalf zijn we weer aan vaste wal, en Laurens en ik besluiten de Oude-Maas maar weer eens uit te gaan rijden. De eerste plek die we aandoen is de Veerplaat waar we naast een roodborsttapuit eerst niet veel zien. Opeens vliegt er echter is naar links, vlak over het pad. Het gaat te snel, dus we zien niet goed wat het was, maar gelukkig vliegt 't weer terug, en dan blijkt het om een schitterende kleine bonte specht te gaan! Een lang verwachte soort voor ons op IJsselmonde, die altijd veel lastiger bleek te zijn dan we verwachten. Nu zit hij er dan toch opeens, en in de  hierop volgende anderhalf uur laat hij zich schitterend bekijken en ook fraai horen!

Laurens vd Wind en Dave vd Spoel zijn ook niet veel later ter plaatse en kunnen deze fraaie soort ook op hun IJsselmonde-lijst zetten. Hierna verdwijnt de vogel echter spoorloos en kunnen we 'm niet meer terugvinden, maar wat was tie mooi!



Kleine bonte specht
Laurens en ik vervolgen hierna onze weg langs de rivier, maar dit levert niet erg veel denderde soorten op. Ook de Kleine Duiker lijkt aardig verlaten, en in de Zuidpolder zijn de baardmannetjes 'm ook gepeerd. Een bokje zit er echter nog wel, net als een paar fraai zingende roodborsttapuiten. Als we hierna vruchteloos over de Gaatkensplas staan te kijken op zoek naar de buffelkopeend, besluiten we IJsselmonde maar te gaan verlaten aangezien er een amerikaanse smient bij Kinderdijk zit. Een belletje naar Laurens vd Wind leert ons dat hij wel wil rijden, dus snel fietsen we terug naar Ambacht waar we zo in kunnen stappen.

Na een kwartiertje stappen we op de plek van bestemming uit, en na een korte wandeling staan we bij de Overwaard. De vogel is helaas niet in beeld, dus het zoeken naar de amerikaanse smient tussen honderden smienten kan beginnen. Dit blijkt nog niet erg mee te vallen, en het lukt ons niet in een uur om de vogel tussen de smienten te vinden. Ook de aanwezige Ronald Jansen en de later gearriveerde André Strootman en Linda Aandeweg lukt dat niet in ons bijzijn. Wel zien we dan nog drie krooneenden, ook een leuke soort voor hier.
Kinderdijk - Overwaard
Na dat uur besluiten we het maar voor gezien te houden, maar we zijn net een paar minuten onderweg naar de auto, als André meldt dat ze de vogel toch hebben gevonden. Gelijk draaien we om, en even later staan we inderdaad naar het mannetje amerikaanse smient te kijken die nog ongeveer de dichtbijzijnde vogel blijkt te zijn... Na een kwartier van deze nieuwe Zuid-Hollandsoort genoten te hebben besluiten we te vertrekken, en niet veel later zijn we weer op IJsselmonde.
Amerikaanse smient
Al met al toch weer een behoorlijk gevarieerd dag met eerst een mooie wintertelling, daarna een nieuwe soort m'n IJsselmondelijst in vorm van een kleine bonte specht, en als laatste nog deze fraaie amerikaanse smient!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten