vrijdag 28 februari 2014

Rustig middagje met achteraf een topsoort als beloning!

Afgelopen vrijdag en zaterdag bleken de kleine mantels weer behoorlijk terug te zijn in de omgeving. Vrijdag lazen Laurens van der Padt en ik in Rotterdam al weer exemplaren af uit België, Engeland en Nederland, en daarnaast zagen we ook nog een leuke Franse grote mantelmeeuw, veel bekende knobbelzwanen, kok- en zilvermeeuw, waaronder exemplaren uit Noorwegen, Duitsland, Finland en Denemarken. Daarnaast waren uiteraard ook nog steeds de nodige geelpoot- en pontische meeuwen aanwezig in de stad.

Engelse kleine mantelmeeuw
Franse grote mantelmeeuw
3de winter geelpootmeeuw
2de winter pontische meeuw
Zaterdag zag ik in Zwijndrecht zowaar mijn eerste gele kleurring aan een kokmeeuw ooit, en wel aan een vogel uit Litouwen. Verder waren een drietal roeken in Ambacht wel het noemen waard.
Roeken
Litouwse kokmeeuw
Vandaag zit ik maar tot een uur of twaalf op school, dus de weg naar huis is snel gevonden. Het weer is prachtig, dus even later fiets ik richting de Sophiapolder. In het Baxpark levert kort kruimelen nog de bekende Tsjechische kokmeeuw op, leuk dat hij er nog is! Bij de Sophiapolder staat Laurens al, en hij heeft al een gekleurringde zilver, ZY[LL] afgelezen, en deze vogel staat er gelukkig nog. Verder lopen er nog drie pontische meeuw rond, maar het is op 3 grutto's en wat pijlstaarten na erg rustig.

3de winter pontische meeuw
We hebben het dan ook na een tijdje wel weer gezien, en besluiten dan maar even Zwijndrecht met een bezoekje te vereren. De eerste ring die we tegenkomen zit in het Develpark, en dat is nog steeds het Litouwse kokje, die zich ook nu weer leuk laat bekijken.

Litouwse kokmeeuw
Hierna fietsen we door naar wat silo's langs de Lindtsedijk, waar altijd wel aardig wat kleine mantels, zilver-en kokmeeuwen op staan. Ook nu is dat weer het geval en lezen we een gekleurringde zilvermeeuw af, en weten we een kokmeeuw met een metalen ring van het dak te lokken met kruimels, zodat we die ook af kunnen lezen. Het betreft een Duits exemplaar. 

We fietsen hierna weer terug richting Ambacht, waar we op de Dordtse brug een slechtvalk met een prooi bezig zien. Ondanks de afstand laat die zich leuk bekijken, want het blijven fraaie vogels die slechtvalken!

Slechtvalk
Het is hoogwater, dus het piertje bij de waterbus staat onderwater, waardoor de meeuwen afwezig zijn. Als we verder langs het water fietsen, zien we in de verte een meeuw op een paal staan die wel wat weg heeft van een stormmeeuw qua formaat. Dichterbij gekomen blijkt het echter toch om een kleine mantelmeeuw te gaan, en deze besluiten we dus zoals elke andere meeuw te checken op ringen. Het exemplaar blijkt tot onze verbazing inderdaad voorzien van een metalen ring aan de rechterpoot, maar helaas zit deze zo dat we juist niks van de code kunnen zien. De vogel trekt hierna zijn poot in, gaat liggen, en vliegt uiteindelijk weg, ons met 1 foto achterlatend. 
Baltische mantelmeeuw
We vervolgen hierna onze route maar zien geen schokkende dingen meer. 

Edit 03-03-14: Na de foto van deze kleine mantel op 28-2 pas geüpload te hebben, zien we dat de vogel wel erg veel weg heeft van een in Finland geringde baltische mantelmeeuw die op 13 en 14 februari zat bij Oss. Om zeker te weten dat het om dezelfde vogel gaat, besluiten we 'm op het forum van www.waarneming.nl te zetten. Niet veel later krijgen we daar al reacties op dat het op basis van de kleedkenmerken inderdaad dezelfde vogel betreft als van Oss, een baltische mantelmeeuw dus!! Vandaag werd in Dordrecht, aan de andere kant van de rivier, de vogel terug gevonden en ook de ring nog eens afgelezen. Het betreft de eerste baltische mantelmeeuw voor IJsselmonde, en het vele kijken naar meeuwen heeft nu ook een echte goede soort opgeleverd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten