woensdag 19 februari 2014

Toprondje in de TOH

Na een grote influx van sneeuwuilen in Noord-Amerika afgelopen najaar zijn er ook een paar in ons landje aangekomen. Vermoedelijk per boot, maar zeker weten doe je dat natuurlijk niet. De sneeuwuil van Texel van alweer 5 jaar geleden heb ik gemist, en ook tot vandaag ontbrak deze schitterende uil nog steeds op mijn lijst. De hele winter is er al een exemplaar aanwezig op Vlieland, en de laatste weken zitten er zelfs twee! Het vervoer naar Vlieland is echter niet zo eenvoudig, dus toen ik een berichtje kreeg van Jacob Molenaar of ik met z'n vader meewilde naar dit Waddeneiland was snel beantwoord.

Rond kwart voor zes worden Arie Zoeteman en ik opgehaald door een inmiddels al aardig volle auto, met daarin Jacob en Albert Molenaar met hun vader en Bastiaan van de Wetering. Niet veel later was ook Jonathan Leeuwis opgehaald en konden we richting het noorden vertrekken.

We waren wat aan de vroege kant de Afsluitdijk al over, dus besloten we eerst nabij Kornwerd naar zwarte en witbuikrotganzen te zoeken. De rotganzen waren echter nog niet terug van de slaapplaats, dus waren we wat aan de vroege kant in Harlingen. Tijdens de overtocht was het meest opvallend wel de groepen van honderden eiders, een schitterend gezicht! Verder vlogen nog wat middelste zaagbekken en bonte strandlopers langs, en zagen we nog een groep van tientallen toppers.

Eenmaal op het eiland konden we gelijk in een gehuurde taxi in stappen, die ons linea recta naar het Pad van twintig bracht. Deze taxi hadden we aan laten rukken, aangezien we met dezelfde pont weer naar het vaste land wilde om nog wat meer te zien in Noord-Nederland. Binnen tien minuten waren we op de plek van bestemming, en uit de taxi zagen we al twee witte hoopjes zitten, binnen! Gelijk de taxi uit, en de sneeuwuilen lieten zich fantastisch zien! Je kon ze redelijk benaderen, maar helaas ging een fotograaf net telkens een stap te ver.. Gelukkig hoef ik niet zo dichtbij met digiscopen, en waren de uilen super te zien en te fotograferen.

Sneeuwuil 1
Sneeuwuil 2
De tijd vloog bij deze schitterende vogels, en niet veel later zitten we weer in de taxi terug naar de haven. We redden het ruim, en even later kiezen we weer het ruime sop, uitgezwaaid door de chauffeur en wat kanoeten, steenlopers en tureluurs.

Kanoeten, tureluurs en steenloper
Eenmaal weer in Harlingen, besluiten we snel nog even te kijken bij Kornwerd, alvorens we doorrijden naar Drachten voor een zwarte ibis. De groep rotganzen is nu wel snel gevonden, en ook vinden we uiteindelijk 2 zwarte en 5 witbuikrotganzen in de groep! Ze laten zich allemaal erg fraai vanuit de auto zien. Daarnaast lezen we ook nog twee geringde normale rotjes af, waarvan eentje uit het verre Rusland komt, en op zo'n 3000 kilometer afstand is geringd.
Witbuikrotgans en zwarte rotgans Fotograaf: Jonathan Leeuwis
Fotograaf: Jacob Molenaar
Na dit succes rijden we snel door richting Drachten, waar in een nieuwe woonwijk de zwarte ibis zou moeten rondlopen. Inderdaad zien we bij aankomst de vogel gelijk zitten, en deze blijkt erg tam te zijn! Helaas begeeft mijn camera het na de eerste foto, maar er waren genoeg andere camera's bij vandaag..

Zwarte ibis Fotograaf: Jacob Molenaar
Dit ging allemaal lekker vlot, dus de kleine trap zou er ook aan moeten geloven vandaag. Snel werd de locatie ingetikt en een klein uurtje later staan we langs het veld waar het beest moet rondlopen. De vogel is net een greppeltje ingedoken, en als we even later een kopje boven de greppel uit zien komen, begrijpen we waarom het een zo lastig beestje is.. De vogel laat zich hierna van tijd tot tijd fraai, maar op behoorlijk afstand, bekijken, en vliegt uiteindelijk ook op om nog veel verder in het gebied te landen. De vlucht van het beest was wel zeer opvallend, met rappe vleugelslagen en een zeer snelle vlucht. Erg leuk om te zien, na mijn eerste een paar jaar geleden op de Veluwe!


Kleine trap Fotograaf: Albert Molenaar
Een sneeuwgans nabij Burgum zou de laatste goede soort van de dag moeten zijn, maar deze vinden we niet. Deze dip maakt natuurlijk eigenlijk helemaal niets uit, en al helemaal niet aangezien we hier worden getrakteerd op een fantastische show van tienduizenden spreeuwen. Een slechtvalk speelt nog even met ze, wat tot de meeste uiteenlopende vormen resulteert, een zeer fascinerend schouwspel! 

Spreeuwen Fotograaf: Bastiaan van de Wetering
Al met al vandaag een toprondje in de Top of Holland met als hoogtepunt uiteraard de 2 sneeuwuilen, maar die zwarte en witbuikrotganzen, zwarte ibis en kleine trap mogen we zeker niet vergeten, wat een dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten