zaterdag 15 februari 2014

Weer eens wat anders dan al die ringen..

De afgelopen 2 weken ben ik meerder keren naar Rotterdam-Zuid en andere plekken in de omgeving geweest om meeuwenringen af te lezen. Deze rondjes waren meestal met Laurens van der Padt, maar ook een keer met Sander Elzerman en Jacob Molenaar die ons vergezelde. Het aflezen gaat bijzonder goed de laatste tijd en het leverde dus ook tal van leuke aflezingen op. Meerdere Scandinavische zilvermeeuwen, kokmeeuwen uit de normale landen en leuke exemplaren uit Wit-Rusland, Rusland en Kroatië, een behoorlijk aantal, helaas ongeringde, geelpootmeeuwen, nog een stuk meer pontische meeuwen, veel geringde knobbelzwanen uit de Vogelklas, een Deense aalscholver, de eerste geringde kleine mantels weer, de bekende overwinterende oeverloper in Rotterdam, en erg leuk was een fraaie ad. zwartkopmeeuw die tijdens één van onze rondjes zich fraai liet zien.

Ad. zwartkopmeeuw
Geringde knobbelzwaan
Deense aalscholver


1ste winter pontische meeuwen

Poolse pontische meeuw
Scandinavische zilvermeeuw
En daar was wel wat brood voor nodig...
Naast dit ringen geweld ook een week geleden nog een rondje gemaakt over IJsselmonde voor de jaarlijst. Dat liep behoorlijk voorspoedig en zo goed als alles lukte. In het Valckesteijnse bos waren de appelvinken snel gevonden, en niet ver daarvandaan een groepje goudvinken ook. Op de Gaatkensplas zwom de buffelkopeend rond zoals hij hoort te doen, en in de Zuidpolder waren baardmannen en bokjes ook vrij snel aan de jaarlijst toegevoegd! Uiteraard kon ik toen ook af en toe nog een ring aflezen, waaronder een paar knobbelzwanen.
Knobbelzwaan EH58
Vandaag was het een dag dat het door de harde wind onmogelijk was om meeuwen te gaan 'doen', dus stapten Laurens van der Padt, Laurens van de Wind en ik bij Herman vd Brand in de auto, voor een rondje in Zuid-Holland. Een plek van steenuil in Berkel en Roderijs leverde niet op waar we voor kwamen, maar de aflezing van een knobbelzwaan uit de Vogelklas hier was wel leuk. De zwarte ibissen van Starrevaart waren hierna aan de beurt, en deze bleken op de plas te staan en waren snel gevonden, leuk!

Hierna gingen we richting Schipluiden voor kleine rietganzen. Deze bleken helaas niet aanwezig, maar we wisten nog wel een geringde grauwe gans af te lezen. Bij Hoek van Holland lukte het ons niet een huiskraai te vinden. Erg spijtig aangezien ze dus vrijwel allemaal zijn weggevangen omdat het zogenaamde invasieve exoten zouden zijn, en dus een bedreiging voor de lokale vogelsoorten. De populatie is echter al jaren stabiel, de arme beestjes. 

Aangezien in Hoek van Holland verder niet te doen was door de harde wind, namen we bij Maassluis het pontje naar Rozenburg, om de Maasvlakte met een bezoekje te vereren. We besloten maar gewoon eens aan zee te gaan zitten, wie weet wat het oplevert. Er vloog niet erg veel, maar een aantal drieteen- en dwergmeeuwen en een tweetal zeekoeten kwamen mooi langs. Arie Zoeteman, die hier ook met z'n vader rondliep, stapte bij ons in waarna we ons rondje met z'n vijven vervolgde. Terugrijdend langs de dijk kwamen we een fraai groepje sneeuwgorzen tegen, die Arie hier met z'n vader al had gezien. Vanuit de auto waren ze mooi te zien, maar fotograferen zat er echt niet in.

De arendbuizerd die nog steeds op hét veld aanwezig is konden we helaas niet vinden, dus vervolgde we ons weg maar richting de Brouwersdam. Langs de hele dam waren behoorlijke aantallen brilduikers, middelste zaagbekken, roodkeelduikers, kuifduikers en futen aanwezig. Daarnaast waren de paar leuke krenten twee fraaie ijseenden, en zwom de zwarte zeekoet plots in ons beeld, en de laatste liet zich op vrij korte afstand niet onaardig bekijken!
Zwarte zeekoet        Fotograaf: Laurens van der Padt
Aan de binnenkant een kijkje nemen leverde opvallend genoeg een roodkeelduiker op, en ook een overwinterende grote stern. Een rondje over de Stolpweg en bij de Plompe toren levert nog een zwarte ruiter en kleine zilverreiger, en hierna houden we het wel voor gezien. Na een korte pitstop zijn we rond een uur vijf weer in Ambacht, na toch nog een aardig dagje vogelen met als leukste soorten zwibis en zwazee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten