maandag 17 februari 2014

Mooi aantal ringen in Noord

Vandaag was het plan om met Arie Zoeteman eens naar Rotterdam-Noord te gaan voor meeuwen, en zo gaan we rond kwart voor acht met flink wat brood in de fietstassen op weg. Op in Rotterdam-Noord te komen, moet je nou eenmaal door Zuid, en dus her en der op ons IJsselmonde ook nog gekeken. Dit leverde zowaar nog een nieuwe litouwse en belgische kokmeeuw op!

In Rotterdam-Noord was de eerste plek die we checkte nabij de Delfshaven, waar in vele haventjes een behoorlijk aantal kokmeeuwen overwintert. In totaal konden we in dit gedeelte kokmeeuwen uit 9 verschillende landen aflezen: Nederland, België, Duitsland, Engeland, Zweden, Polen, Denemarken, Litouwen en Estland. Vooral dit laatste land was leuk, aangezien ik nog geen enkel Ests kokje had.

Deense kokmeeuw
Als we verder langs de Aalbrechtskade fietsen zien we dat er alweer een redelijk aantal kleine mantels aanwezig is, het voorjaar hangt in de lucht! Ringen lezen we hier echter niet af, en dat doen we wel langs de Heemraadtsingel. We zien hier 3 Nederlandse kokmeeuwen en een Deense, en deze laatste is extra leuk aangezien ik deze al eens heb gezien op de slaapplaats in de Waalhaven, op IJsselmonde. In het centrum van Rotterdam lezen we nog 2 kokjes af en ook een NL's zilver die op een paar meter afstand het brood naar binnen schrokt, dat is makkelijk aflezen.

In Crooswijk zitten ook een hele berg meeuwen, maar het nadeel is dat vrijwel alles in het water zit en dat het er heel lastig uit te krijgen is. Ondanks dat weten we nog twee zilvers af te lezen, maar daar hield het wel echt bij op. We fietsen hierna door naar de Kralingse plas waar we een aantal metalen ringen zien. De vogels zijn lastig te bekijken, en één zilvermeeuw weten we rond te krijgen. Het plan om na deze plek naar Prinsenland te gaan loopt niet zoals gewild, en we rijden dan ook finaal mis, waarna we dus maar weer terugkeren naar IJsselmonde. Daar lezen we nog wat bekende meeuwen af en schiet mijn ketting eraf, waardoor het nog wat langer duurt voordat we hierna weer in Ambacht arriveren. 

Al met al was het aflezen in Noord wat anders dan in Zuid, het zijn echt vooral haventjes en grachten, maar ondanks dat wisten we nog een mooi aantal afgelezen ringen neer te zetten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten