zaterdag 30 juni 2012

Topdag in Drenthe

Om zes uur vanochtend stapte ik bij Laurens vd Pad en Laurens vd Windt en zijn vader in voor een dagje vlinderen in Drenthe. In deze schitterende provincie van ons landje zitten namelijk enkele soorten waar het erg slecht mee gaat in Nederland. Dat zijn het veenbesblauwtje en de veenbesparelmoervlinder, reden te meer dus om naar het noorden af te reizen.

Omdat het nog wat vroeg is voor de vlinders besluiten we eerst naar de Kropswolderbuitenpolder te gaan waar witwangsterns tot broeden zijn gekomen. Deze eerste broedgevallen van witwangsterns in Nederland sinds 1999 willen we niet missen en dus lopen we zo'n 2,5 half uur later het fietspad op. De eerste vlinders van de dag laten zich al zien in de vorm van klein koolwitje, klein geaderd witje en gehakkelde aurelia.

Kropswolderbuitenpolder
Als we in de polder aankomen duurt het niet lang voordat we de eerste witwangsterns zien en ook horen, een leuk geluid! Na nog een paar honderd meter over het fietspad te hebben gelopen komen we bij de kolonie waar we zo'n 10 vogels op nest tellen! Verder vliegen er uiteraard ook nog vele vogels rond, een geweldig gezicht en de vogels komen vaak tot vlak langs het fietspad foerageren, super!



Witwangsterns
Behalve deze fraaie Oost-Europese moerassterns zijn er uiteraard nog tal van andere vogels. Zo zitten er tussen de witwangsterns nog een dikke tien geoorde futen op nest, vliegt er een waterral op uit een slootje, foerageren er her en der kemphanen en zien we nog twee bosruiters over komen. Al met al een schitterend gebied om de hele dag door te brengen. Er staat echter nog meer op het programma dus besluiten we het gebied te verlaten. 
Geoorde fuut
De volgende bestemming is het Fochterloërveen waar we de grootste populatie veenhooibeestjes van ons land te bezoeken. Bij de parkeerplaats vermaken we ons eerst even met wat koraaljuffers, een boomblauwtje en een gewone pantserjuffer alvorens we het gebied in lopen.

Gewone pantserjuffer
Als we het gebied in zijn duurt het niet lang voordat we het eerste veenhooibeestje zien vliegen. Hierna volgen er nog velen maar helaas blijkt het erg moeilijk ze op de foto te krijgen omdat ze meestal ver en verborgen van het pad gaan zitten. Ondanks dat lukt het ons er eentje mooi te bekijken maar voor een goede foto is helaas te ver.

Veenhooibeestje
Behalve deze fraaie vlindertjes hoeven we ons qua vogels ook niet te vervelen, zo zien we erg dichtbij een paartje geoorde futen met een jongen en zie ik mijn eerste paapje van het jaar, een erg fraai vogeltje in zomerkleed!

Het eerste 'veen-vlindertje' voor vandaag is binnen en de locatie van de tweede wordt in de TomTom gezet, het veenbesblauwtje, een soort die slechts nog op enkele hoogveentjes voorkomt. Op de bewuste plek aangekomen duurt het gelukkig niet zolang voordat we er eentje gevonden hebben. Ondanks de fikse wind die er staat laat het beestje zich erg fraai bekijken en fotograferen, gaaf!!


Veenbesblauwtje
Nu ook de tweede vlindersoort van de dag gelukt is, is er nog eentje over, de veenbesparelmoervlinder. Ook met deze vlinder gaat het zoals eerder gezegd erg slecht en komt nog maar op enkele veengebiedjes voor. Ook deze blijkt gelukkig niet al te lastig want als eenmaal de zon doorbreekt zien we drie vlinders boven het veldje vliegen en ook prachtig zitten in de telescoop, super!

Veldje van de veenbesparelmoervlinders
Nu alle vlinders binnen zijn besluiten we de dag te besluiten met de slangenarend(en) in het Dwingelderveld. Op de plek aangekomen duurt het niet heel erg lang voordat we een van de twee vogels zien vliegen. De vogel laat zich op afstand biddend en jagend leuk bekijken. 

Dwingelderveld
Al met al vandaag een schitterende dag qua vlinders met deze slangenarend als absolute kers op de taart, en laten we uiteraard de witwangsterns niet vergeten. 

1 opmerking:

  1. cornelis (Kees) Hulsebosch25 september 2012 om 22:31

    Hoi Cornelis, hier een berichtje van een andere Cornelis (Kees) uit Tauranga, Nieuw Zeeland. Ben geboren en getogen in NL maar snds 1974 woonachtig in NZ. van je website genoten. Ik zal er nog eens vaker terugkomen. Je hebt al aardig wat gezien in je jonge leven. Hou het vol.
    Groet, Kees, Tauranga, Nieuw Zeeland.

    BeantwoordenVerwijderen