zaterdag 9 juni 2012

Kleine kokmeeuw op Texel!!

Afgelopen maandag fotografeerde Hennie Wien een kleine kokmeeuw bij de Robbenjager, op Texel.  Omdat ik deze gewoon uiteraard gewoon school had en Herman ook gewoon moest werken was er helaas geen mogelijkheid om van de week al naar dit grote waddeneiland af te reizen. Zeker ook omdat de vogel met het hoogwater op het eiland werd gezien en dat was aan het begin van de week vooral aan het begin en aan het einde van de dag.  Gelukkig werd het steeds hoger water en zo werd de vogel gisteren om half negen en later in de middag waargenomen.

Al met al dus rede temeer om vandaag met de eerste boot om half zeven naar deze vijfde kleine kokmeeuw af te reizen. We zijn niet de enige met dit idee want de enige passagiers zijn op een paar vrachtwagenchauffeurs na vogelaars. Op het eiland aangekomen gaat het alles in stoet naar de waterzuivering waar de vogel gisteren is gezien en kan het wachten in de auto door de harde wind en regen beginnen.

Wachtende vogelaars
Dan is er opeens paniek, er wordt uitgestapt, gerend, gewezen. Aan de andere kant van de dijk is door enkele vogelaars de kleine kokmeeuw gezien terwijl die al foeragerend boven de Waddenzee vloog. Helaas is de vogel als de hele meute op de dijk staat niet meer terug te vinden. Het duurt dan ook niet lang meer voordat alle vogelaars weer zijn opgeslokt door de auto's. Als we hierna even de motor proberen te starten blijkt deze tot onze grote schrik niet te reageren. Gelukkig is daar altijd de onmisbare Wietze Janse die ook deze keer ons uit de brand hielp door met zijn startkabels onze auto weer aan te krijgen.

Als de auto al weer enige tijd aan het draaien is vertrekken er opeens auto's uit de rij en wordt er gewezen richting de Robbenjager, dat kan maar één ding betekenen. We hoeven de auto niet meer te starten en dus staan we even later met vele andere gelukkige naar dit mooie Noord-Amerikaanse meeuwtje te kijken terwijl deze rustig aan trappelen, wassen en foerageren is op het zogenaamde Renvogelveld. 


Publiek bij de kleine kokmeeuw
Na een half uurtje houdt het meeuwtje het weer voor gezien en vliegt zonder enige aanleiding weg richting het oosten. 
Kleine kokmeeuw (links) met kokmeeuw
Omdat het weer niet uitnodigt om nog lekker even verder op het eiland te gaan vogelen besluiten we maar gewoon richting de pont te rijden en weer richting het westen te gaan. Om half twaalf komen we weer in Den Helder aan en na een stop bij de alom bekende Mc Donalds zijn we rond half drie weer thuis met een schitterende nieuwe soort op zak!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten