maandag 23 november 2020

Lege havens en de eerste waterpieper afgelezen!

Sinds ik begonnen met het kleurringen van waterpiepers, ben ik scherper de waarnemingen in de gaten aan het houden. Het is hopen op een foto van een exemplaar met kleurringen, maar bij Heerjansdam blijkt ook een flinke groep te zitten. Afgelopen week kon ik op de spruitenakker in Polder het Buitenland, tussen tientallen waterpiepers, dan ook een gekleurringd exemplaar aflezen! Erg leuk om een exemplaar met kleurringen in het veld tegen te komen, ook al was het op slechts enkele honderden meters van de slaapplaats. Verder leverde afgelopen week een nachtelijke ronde door de Zegenpolder met Rutger Plaisier helaas geen vangst op van een veldleeuwerik, houtsnip of andere leuke soort. We zagen daarentegen wel een zestal houtsnippen, maar ook nog enkele bokjes, veldleeuweriken en een bunzing liet zich op afstand leuk bekijken! 

Witte kwikstaarten

Waterpieper
Vorige week zaterdag was verder ook weinig rumourmakend helaas. Met Matthieu en Rutger Plaisier heb ik de havens van IJsselmonde uitgekamd rondom Pernis. Vanaf de Maashaven in hartje Rotterdam-Zuid, tot aan de Vondelingenweg tegen de Botlekbrug was het echter leeg. We kwamen niet verder dan futen, veel krakeenden en meerkoeten. Zelfs een dodaarsje kwamen we niet tegen en de leukste soorten van de ochtend waren roeken, een enkele zwarte roodstaart, grote gele kwikstaarten en een paar slechtvalken. Typische soorten van een rondje havens, maar de roodkeelduiker moet toch een keer gaan vallen... 

Vanavond was ik weer langs de Devel om waterpiepers van kleurringetjes te voorzien. Ze komen ondertussen weer pas laat binnen, de meesten zo rond zonsondergang. Daarbij reageren ze aanzienlijk minder goed op geluid, zo leek het. Dat bleek helaas ook het geval toen ik de netten met Leon Boon, die ook van de partij was, ging legen. Slechts één waterpieper konden we uiteindelijk kleurringen. Desalniettemin toch weer eentje extra die met kleurtjes rondvliegt! Een ransuil die bij het opruimen langs het dijkje aan het jagen was liet zich ook nog fraai bekijken! 

Waterpieper R/GYY

Geen opmerkingen:

Een reactie posten