woensdag 11 november 2020

Geen 'brubo', wel wat vangsten

Afgelopen maandag heb ik weer waterpiepers geringd langs de Devel. Nu heb ik tien waterpiepers van kleurringetjes kunnen voorzien, waarvan één terugvangst van afgelopen winter! Mijn eerste terugvangst van deze soort, wat toch wel extra leuk is natuurlijk! Verder is het voorlopig nog wachten en hopen op de eerste aflezing in het veld. Met nu 25 rondvliegende gekleurringde waterpiepers zou dat toch een kwestie van tijd moeten zijn... Tijdens het ringen vliegt ook nog kortstondige een fraaie kerkuil boven de Devel, altijd mooi! 

Waterpieper R/YYW


Teruggevangen waterpieper R/YYG

Gisterenochtend heb ik nog flink wat tijd gestoken in het checken van parkjes en ander groen in Amacht in de hoop op een bruine boszanger. Deze zeldzame soort wordt dit najaar ongelofelijk veel gezien, met name aan de kust, maar ook in het binnenland zijn enkele waarnemingen. Op IJsselmonde moet het dan toch ook wel kunnen, maar het zat er gisteren nog niet in. Wel zag ik nog wat tjiftjaffen, veel goudhanen, vuurgoudhanen, een bokje, zwarte mees en was een tweetal roestende ransuilen ook nog een leuke verrassing. 
Ransuilen

Ook vanochtend doe ik weer een poging voor een 'brubo' en struin door de Veerplaat. Hier langs de Oude Maas hoop je dat er dan wel stuwing is van vogels die nog wachten om de rivier over te gaan. Goudhanen zitten er ook wel genoeg en ook een enkele vuurgoudhaan kom ik tegen. Een bruine boszanger laat zich weer niet vinden, maar de aanhouder moet toch winnen... 

Vanavond loop ik weer mijn tweede ronde door de Zegenpolder voor een poging om houtsnippen te vangen. Afgelopen winter lukte dat een aantal keer en ook deze winter wil ik weer regelmatig door de polder lopen om deze interessante soort te tellen en te ringen. Slechts één houtsnip kom ik tegen die  al lang en breed is verdwenen voor ik in de buurt kom. Een holenduif laat zich daarentegen wel verrassen. Toch een leuke vangst dus! 

Holenduif

Geen opmerkingen:

Een reactie posten