vrijdag 3 januari 2020

Kleine burgemeester in Ambacht!

Na een dag telwerk voor de Grauwe kiekendief, blijkt 's middags een kleine burgemeester ontdekt te zijn op de vuiloverslag in Dordrecht. Aangezien meeuwen uit de grote omgeving op de Sophiapolder slapen, is de kans aanzienlijk dat dit exemplaar vanavond ook zal doen. Van veel meeuwen die o.a. op de vuiloverslag foerageren is bekend dat die op het eiland in de Noord (op IJsselmonde dus), slapen. Het zou in dat geval nog een nieuwe soort voor mijn 'Ambacht-lijst' betekenen. Reden te meer dus om het eind van de middag te gaan posten voor deze dwaalgast uit Noord-Amerika en Groenland!

Vanaf 16u zit ik op de kraan met o.a. Hans Bossenbroek en komen inderdaad volop meeuwen binnen vanuit het zuiden. Ook aan de overkant van de rivier wordt nog gepost, daar om 'm op de Alblasserwaardlijst te krijgen. Het eiland vult zich gestaag met duizenden meeuwen, waaronder ook de nodige geelpoot- en pontische meeuwen. Om 16:57 is het dan eindelijk zover en krijgen we het appje dat de vogel nú langs Papendrecht vliegt. Enkele seconden later zien we 'm boven het eiland komen en achter de vlonder in vallen. Mooi! Hij laat zich kort zwemmend zien, maar verdwijnt dan achter de vlonder en is door de invallende duisternis steeds slechter te zien.
Kleine burgemeester
Desalniettemin weer eens een nieuwe soort voor mij in Ambacht, nr. 217 om precies te zijn. Afgelopen jaar zag ik alleen rotgans nieuw, dus leuk om er weer eentje bij te schrijven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten