zaterdag 18 januari 2020

De midwintertelling op de Sophiapolder

De laatste tijd heb ik het ook in het weekend vaak druk met andere zaken, dus het vogelen is wat minder. Zeker ook de rondjes naar Rotterdam-Zuid voor meeuwen schieten er deze winter helaas bij in. Gisteren nog wel en dag door de Hoeksche Waard gezworven om wintervogels te tellen, maar dat leverde weinig verrassend soorten op. Vanochtend staat echter de wintertelling op de Sophiapolder weer op het programma, zodat Laurens van der Wind, Hans Bossenbroek en ik met het pontje weer overgezet moeten worden. Het water staat flink hoog deze keer, wat het tellen aanzienlijk makkelijker maakt.

Voor de telling begint post ik nog in de Crezéepolder voor slapende ganzen, maar daar slaapt deze winter vrijwel niks. Op de Sophiapolder blijken echter ruim 500 brandganzen de nacht te hebben doorgebracht. Leuk! We beginnen telling vervolgens op de noordpunt, waar we in de ruigte een houtsnip opstoten en waar de cetti's zanger nog steeds ter plaatse blijkt te zijn. Ook staat bij aankomst een prachtige pontische meeuw op de meerpalen ons op te wachten. Altijd leuk! Op het water drijven verder nog ruim 400 wintertalingen en de nodige krakeenden, smienten en 21 pijlstaarten. De meeste eenden zijn alweer prachtig op kleur! De talrijkste vogel van de ochtend betreft grauwe gans, waar we ruim 1100 exemplaren van tellen.
Wintertalingen
Als de meeste vogels op het water geteld zijn gaan we rustig richting het zuiden lopen. Voordat we de noordpunt verlaten komt echter een flinke groep rietganzen onze kant op. Als we de korte nekken en blauwgrijze bovenvleugels zien is het wel duidelijk dat het om kleine rietganzen gaat. Erg leuk, een groep van wel 92 exemplaren!

Op de dijk wandelend naar het zuiden wordt wel weer duidelijk wat een kracht het water en de wind heeft. De dijk kalft steeds verder af en het gaat geen jaren meer duren voordat die op sommige plaatsen is verdwenen, denk ik... Als er niks gebeurd qua maatregelen uiteraard.
't Is maar een smal dijkje met hoog water
De vlonders blijken goed vol te zitten met meeuwen, aalscholvers en kieviten. Daartussen rusten ook nog zeker 11 scholekster en een bonte strandloper. Toch leuk! Al met al weer een geslaagde telling met bijna 3000 vogels! Wat de aantallen betreft is de Sophiapolder daarmee toch het belangrijkste gebied voor watervogels op het eiland IJsselmonde.
Veel vogels op de vlonder (kokmeeuw, bergeend, scholekster, kievit, aalscholver)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten