maandag 2 december 2019

Nachtvogelen is niet saai

's Winters zijn de dagen kort en zeker met werkdagen is dan weinig tijd meer over om nog wat vogels te kijken. Gelukkig is ook 's winters in de nacht nog genoeg te beleven. Ik vertrek dus wat eerder van kantoor om langs de Devel weer wat netjes op te zetten om waterpiepers te vangen. Het gaat dit najaar gelukkig niet slecht met het vangen, dus ik hoop toch wel tientallen exemplaren te kunnen gaan ringen. Het voordeel is dat het maar relatief korte acties zijn, zodat het aardig over de winter uit te smeren is.

Om op tijd op de slaapplaats te zijn is altijd toch een kunst. Het liefst moeten de netten staan voor de eerste piepers arriveren. Als eenmaal de netten staan is het wachten op wat komen gaat. Vandaag blijken dat toch weer zo'n 100 piepers te zijn, waarvan zeker de helft toch wel graspiepers lijken te zijn. Naast de invallende piepers is er altijd genoeg te zien rond de Devel, zeker zo rond zonsondergang. In het riet is dit jaar ook een slaapplaats van vanavond zo'n 1000 spreeuwen. Gelukkig gaan ze niet echt rondom de netten zitten... Verder trekken altijd wat groepjes groenlingen, kramsvogels en halsbandparkieten over om hun slaapplaatsen te bezetten. Grote zilverreigers die rondstappen vertrekken ook voor het duister invalt naar hun goed heenkomen.

Uiteindelijk vliegen vanavond ook weer twee waterpiepers het net in, zodat het aantal geringde exemplaren toch weer wat omhoog gaat. De hoge(re) aantallen van het begin van de winter lijken echter toch niet meer haalbaar, dat is jammer. Maar elke pieper is er weer één!
Waterpiepers
Na het eten ga ik richting de Zegenpolder om een poging te doen om houtsnippen te vangen. Dat vereist nogal wat oefening en ook vanavond lukt het me helaas niet. Vroeg of laat moet het echter toch te doen zijn... Saai is het overigens zeker niet, want ik kom maar liefst 8 houtsnippen tegen en ook een kerkuil laat zich nog zien. De terugweg rijd ik lekker binnendoor, wat in de polders nog een fraaie kerkuil oplevert en in het Waalbos nog twee ransuilen. Eén daarvan laat zich prachtig bekijken in een boom. Het blijft leuk, dat nachtvogelen!
Ransuil

Geen opmerkingen:

Een reactie posten