dinsdag 24 december 2019

Het duurde even, maar dan - kleine regenwulp!

Gisteren zag ik rond 17u een heuse kleine regenwulp in het Noord-Hollandse Schagen was ontdekt. Een nieuwe soort voor Nederland en ook nog maar de 9de voor in Europa. Een echt heel goede soort dus! Vandaag moest ik officieel werken, maar aangezien de soort de hele tijd op een paar percelen had rondgelopen, moest dat vandaag wel goed komen. Met Arne van Wingerden, René Los en Arjan Molenaar rijd ik om 7u richting het noorden. Gelukkig is het rustig op de weg, dus rond kwart voor 9 zijn we op de locatie. Op dat moment is de vogel nog niet gezien en we sluiten dan ook aan bij de vele wachtende vogelaars. Rond 9u komt er echter via de app-groep door dat de vogel vliegend is gezien aan de andere kant van de groep. Over het perceel vlogen regelmatig forse groepen en kennelijk vloog ook de kleine regenwulp daar kort tussen. Een enkeling heeft 'm maar gezien, maar iedereen gaat zich wel wat verspreiden.

Wij rijden ook iets richting het oosten, maar door de regenval valt het checken van controlerende groepen wulpen niet echt mee. Het gaat gewoon beroerd. Na een tijdje houden we het toch voor gezien op de oude plek, overal staan ten slotte mensen te posten. We besluiten richting het zuidoosten te gaan vogelen en kammen zo een flink gedeelte weilanden uit. Het aantal wulpen blijkt echter op de meeste plekken tegen te vallen, maar hier en daar lopen wel grote aantallen. We komen zo ook nog een houtsnip en een mooie groep patrijzen tegen, niet gek!
Patrijzen
Tijdens het zoeken komt door dat op de oude plek geen kleine regenwulp, maar een kleine trap is ontdekt. Een stuk minder zeldzame soort, maar toch wel leuk om even te gaan kijken. Hij laat zich eerst slecht zien, maar doordat een boer het perceel in loopt vliegt hij op. Een prachtige soort om te zien vliegen met de opvallend witte vleugels! Aan de andere kant van de weilanden zien we 'm even later kort en goed op korte afstand, maar als snel vliegt hij weer terug naar z'n eerste ruige veldje. Tijd voor ons om ook weer verder te gaan.

Het zoeken zijn we van lieverlee wel aardig beu en we besluiten het eigenlijk maar op een wachten te gaan gooien. De meeste wulpen in de omgeving hebben we ten slotte al gecheckt, maar om nu al richting huis te gaan is ook weer zo wat. Dat blijkt gelukkig een goede keuze, want rond 15u wordt de vogel gemeld! Het is op een paar kilometer van de oude plek, maar wel een locatie waar we vandaag al hebben lopen zoeken. Uiteindelijk bleken vele auto's hier al langs te zijn gereden, je kijkt er vermoedelijk toch makkelijk overheen...
Omgeving Schagen
Eenmaal op locatie is de vogel weer gevlogen. Na een tiental minuten wordt hij echter een paar kilometer verderop gevonden. Chaos alom om met z'n allen, lopend of met de auto, op de volgende plek te geraken. Met de auto zijn we daar gelukkig aardig vlot en zodoende kunnen we de soort even prachtig op relatief korte afstand bekijken. Super, wat een soort!
Drukte alom...
Mogelijk door de drukte vliegt hij op om een stuk verder in het grasland weer te landen. Opvallend in de vlucht is zijn donkere uiterlijk. Op grotere afstand is hij nu aan het foerageren, waarbij nog meer opvalt hoe veel kleiner hij is dan de wulpen. Uiteindelijk vliegt hij als een raket richting het oosten en voor ons uit beeld. Tijd dus om weer huiswaarts te keren. Het duurde even, maar uiteindelijk heb je dan toch wat...
Kleine regenwulp (licht bolletje iets rechts van het paaltje)...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten