dinsdag 4 december 2018

Grote zee-eenden!!!

Tot afgelopen zaterdag was het najaar op IJsselmonde bijzonder rustig verlopen. Uiteraard zagen we wel wat leuke doortrekkers, maar Europese kanarie, zwarte ibis, velduil, roodkeelpieper, geelgors en rode wouw stonden allemaal al op de IJsselmondelijst. Ook de Siberische tjiftjaf van zaterdag had ik al en voor de kwikstaart is het natuurlijk even afwachten. Mijn laatste zekere nieuwe voor de IJsselmondelijst betrof dus de zwarte zee-eend van 15 september, tweeënhalve maand geleden...

Als ik vanochtend wat zit bij te lezen over de discussie ronde kwikstaart van Rhoon krijg ik plotseling een sms'je van Laurens van der Padt: twee grote zee-eenden langs De Horde richting zuidwest. Dat betekent maar één ding: de auto in! Telpost De Horde ligt zo'n 30km stroomopwaarts vanaf Ridderkerk, waar de Lek uitkomt bij de Nieuwe-Maas en De Noord. Dat is dus de plek waar de grote zee-eenden ook moeten komen als ze die rivier volgen. En meestal doen ze dat wel, net als die zwarte zee-eend...

Een kwartiertje na het sms'je van Laurens, en niet veel later ook het belletje van Laurens van der Wind, sta ik om 9:01 bij het rivierenknooppunt. Ruim op tijd denk ik, dus rustig begin ik de rivier te scannen. Als ik de kijker van m'n ogen haal zie ik echter plotseling al twee eenden op enige hoogte voor me vliegen. Kijker erop en het is duidelijk: het zijn ze!! Twee prachtige grote zee-eenden met hun mooie witte spiegels. Een nieuwe soort voor IJsselmonde!!
Daar gaan ze...
Vanaf het punt waar ik sta kan ik ze lang volgen terwijl ze over de Nieuwe-Maas richting zee koersen. Ze zwenken daarbij behoorlijk over de rivier en uiteindelijk gaan ze bij Bolnes het hoekje om, richting Rotterdam waar ze ongetwijfeld de Erasmusbrug zijn gepasseerd. Dwars door de stad dus! 

Enigszins verbaasd reken ik thuis nog eens de snelheid na, maar in 26 minuten hebben ze het gedaan vanaf Lopik naar Ridderkerk. Een slordige 70 km/u. Petje af voor de jongens! En duidelijk is wel dat dit waarnemingen stroomopwaarts potentie biedt voor de IJsselmondelijst... Maar haast is geboden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten