woensdag 26 november 2014

Afrikaanse woestijngrasmus in Alpen!!

Gisteren verscheen er in het bekende Vogeldagboek van Adri de Groot een bericht die de vogelaarswereld even deed schudden op haar grondvesten. Bij Alpen aan de Rijn was namelijk, midden in de polder, van 12 tot 21 november een nieuwe soort voor Nederland gezeten: een heuse Afrikaanse woestijngrasmus! Door een muskusrattenvanger was het beestje uit Noord-Afrika gevonden, maar er werd besloten het bericht niet aan de grote klok te hangen om verstoring te verkomen en aangezien de vogel midden in de polder zat, dus eigenlijk op verboden terrein. Na 21 november hadden ze de vogel niet meer gezien dus de tijd was aangekomen om de vogel te melden.

Vanochtend waren er echter een aantal vogelaars toch gaan zoeken; dat beest moet er toch nog zitten?! En zo gebeurde het dat er om 12:01 een piepje van Rob Halff de lucht in ging dat hij de vogel samen met Rutger Rotscheid de vogel had teruggevonden. Op dat moment fiets ik juist Hendrik-Ido-Ambacht binnen omdat ik met Arie Zoeteman had afgesproken om naar de kleine alk te gaan in Burghsluis, een soort die nog steeds op m'n lijst ontbreekt.. Dat plan werd uiteraard gewijzigd en zo rijden we om half één weg richting Alphen.

Op de plek aangekomen is het duidelijk waar we moeten zijn, overal auto's in de berm, ver in het weiland een groep mensen en een groen hek. Als de eerste twitchers al weer richting hun auto gaan zijn we na een kwartier lopen op de plek waar de vogel gelijk in beeld is. Wat een gaaf beestje, super!Afrikaanse woestijngrasmus
Het beestje zit steeds in de luwte van bruggetjes over een wetering waar de brandnetels en het gras net even wat hoger en dichter is. Hierbij legt hij af en toe wel vele tientallen meters af waardoor het weer een hele tocht is om bij het beestje te komen. Uiteindelijk houden we het om 3 uur voor gezien en keren met weer een fraaie nieuwe soort huiswaarts. Dan gaan we er gemakshalve maar even vanuit dat deze gewoon wordt geaccepteerd.
Publiek
Edit 27-12-2014: Onderweg van station Zwijndrecht naar Ambacht bezocht ik voor de zekerheid nog even een spannende grijze tjiftjaf in Zwijndrecht die daar al enige tijd werd gezien. De vogel riep niet waardoor we hem eerst niet als zekere siberische tjiftjaf konden afmaken. Nadat de vogel in december verdween wilde we toch wel wat zekerheid en uiteindelijk bleek het op basis van de kleedkenmerken toch al voldoende om er een zekere siberische tjiftjaf van te maken. Op deze dag zag ik dus ook nog een nieuwe voor mijn IJsselmonde-lijst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten