zaterdag 8 november 2014

Sprokkelen in Zuid-Holland

Rond kwart over 7 word ik door Herman van de Brand opgehaald bij de bushalte om wat in Zuid-Holland te vogelen. We beginnen bij de Maasmond met de hoop op misschien wel een kleine alk, waar er de afgelopen week meerdere van werden gezien langs de kust. Eenmaal over zee kijkend blijkt er totaal niks te vliegen, en we houden het dan ook snel voor gezien. We lopen nog wel een stukje over de dijk, wie weet zit er wel een strandleeuwerik, maar verder dan wat kramsvogels, koperwiek, winterkoning en een zwarte roodstaart komen we niet. 
Kramsvogel en koperwiek
We besluiten de Maasvlakte dan ook te verlaten en richting het Oostvoornse meer te gaan, maar voor een bezoekje aan de arendbuizerd kan dat natuurlijk niet. De vogel laat zich op enige afstand fraai bekijken op een paaltje.
Arendbuizerd
Het Oostvoornse meer levert helaas niet de gewenste kleine zilverreigers op de voor de eeuwige maandlijst. Ja, je moet wat in deze tijd... We rijden hierna door richting Stellendam waar bij de Kwade Hoek duizenden bonte strandlopers, honderden drieteenstrandlopers, kluten, rosse grutto's, zilverplevieren en nog veel meer rondlopen, maar spectaculaire soorten zitten er niet. Door de polders van Oudorp gaat het richting de Brouwerdam, maar veel ganzen zijn in de polders niet aanwezig.

Op de Brouwersdam is het ook nog erg rustig op het water. Er zwemmen wel wat gebruikelijke futen, middelste zaagbekken, een enkele roodkeelduiker en nog een roodhalsfuut. De zwarte zeekoet die al enige tijd hier rondhangt is helaas niet aanwezig in het haventje, maar een groepje grote sterns op het asfalt zijn wel leuk om te bekijken. Een rondje langs de Stolpweg en Prunje levert verder eigenlijk niks op, en aangezien Herman weer bijtijds thuis moet zijn ben ik rond 13u weer in Ambacht. 
Grote sterns
Thuis aangekomen besluit ik er zelf nog maar even op uit te gaan met de auto, en wel richting het Oudeland van Strijen waar al een paar dagen, naast de standaard overwinterende dwergganzen, een tweetal ruigpootbuizerds aanwezig is. In de polder aangekomen, die zoals altijd vol zit met brand- en kolganzen, kieviten en goudplevieren, zijn even later de eerste dwergganzen al in beeld die zoals gebruikelijk veel in de greppels foerageren en soms gedeelte of helemaal tevoorschijn komen. 
Dwergganzen
Een eerste kalenderjaar ruigpootbuizerd komt even later actief biddend aanvliegend en laat zich bijzonder fraai bekijken. Deze Scandinavische broedvogel blijft een lust om naar te kijken, super!

Ruigpootbuizerd
Een stukje blijkt het tweede exemplaar op de grond te zitten, en aangezien de doelsoorten binnen zijn ben ik dus ook niet heel veel later weer onderweg richting huis. 
Ruigpootbuizerd
Ik besluit echter nog even een blik te werpen in de polders van Oud-Alblas waar al een tijde een koereiger rondhangt. Vanuit de auto zie ik 'm lopen tussen wat koeien, altijd leuk  om zo'n reigertje te zien! 
Koereiger
Een geringde ooievaar uit België loopt er ook nog net als wat blauwe reigers en een tiental grote zilverreigers. 
Belgische ooievaar
Eenmaal weer in Ambacht maak ik met Laurens van der Padt nog even een kort meeuwenrondje. Er blijken inmiddels wel aardig wat kokmeeuwen gearriveerd maar we komen slechts één bekende belg van afgelopen winter tegen, er is kennelijk dus ook nog wel wat onderweg. We besluiten ook even te kijken hoe het staat met de Sophiapolder als slaapplaats voor meeuwen, en die blijkt in de schemer goed vol te lopen. Duizenden kok- en honderden stormmeeuwen op het water, en op de steigers dik 300 zilver- en bijna 200 kleine mantelmeeuwen. Daartussen nog zo'n 40 grote mantels en minimaal 4 geelpootmeeuwen. 

Al met al vandaag een flink sprokkeldagje in Zuid-Holland met toch wel een leuk resultaat! En dat zeggen we met 8ste arendbuizerd voor Nederland op zak, tja, alles wendt... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten