vrijdag 28 november 2014

Korte maar krachtige middag in Zeeland

Sinds afgelopen zondag zit er een kleine alk in het haventje van het Zeeuwse Burghsluis, aan de Oosterschelde. Een twitchbare kleine alk in de buurt is alweer jaren geleden en de soort ontbrak dan ook nog steeds op m'n lijst. Afgelopen woensdagmiddag gooide de Afrikaanse woestijngrasmus roet in het eten en dus moest het vanmiddag maar gebeuren. Arie Zoeteman is vanmiddag ook weer vrij en zo rijden we rond een uurtje of twee richting het zuidwesten.

De laatste tijd houd ik met een schuin oog ook een beetje m'n eeuwige maandlijst in de gaten en geoorde fuut, roodhalsgans, kleine zilverreiger en kuifaalscholver ontbreken daarop nog voor november. Als we toch in de buurt zijn.. Onderweg bij het Volkerak is geoorde fuut een eitje, toch leuk!

Bij Sirjansland, net aan de overkant van de Grevelingen, zitten al enige tijd twee roodhalsganzen in een groep rotganzen, dus hier glippen we ook even van de provinciale weg af. Het tweetal is binnen no-time gevonden waarna we snel koers zetten richting de échte doelsoort voor vanmiddag.
Roodhalsganzen
Onderweg naar het haventje kijken we in elk polderslootje, maar een kleine zilverreiger zit er helaas niet in. In het haventje is gelukkig de kleine alk gelijk in beeld, super! Hij drijft eerst wat rond in de 'vaargeul' maar gaat dan opeens fanatiek vissen. Hele stukken zwemt hij onder water waarna die slecht een fractie van een seconde boven water is. Als de jachtpartij weer ten einde is drijft hij weer mooi dicht naar de steigers, wat een gaaf beestje!

Kleine alk
Haventje van Burghsluis
Na een half uur besluiten we het voor gezien te houden aangezien het ook alweer veel te snel donker wordt. Neeltje Jans is de volgende bestemming. Op de Roggenplaat, het kleine stukje land tussen twee stukken sluis in, stoppen we even en dat levert gelijk een vijftal kuifaalscholvers op, leuk!
Kuifaalscholvers
In de Vluchthaven aan de westkant van Neeltje Jans zit al enige tijd een fraaie ijsduiker. De haven is als we aankomen echter leeg, maar gelukkig zien we de vogel even later net buiten de haven op de Noordzee drijven. Tevens zit ook hier nog een kuifaalscholver tussen wat aalscholvers op een paal.

De route gaat hierna weer terug door de polders, maar ook nu weer geen spoor van kleine zilverreigers. Als we even later nog op de Brouwersdam aankomen is het eigenlijk al te donker en veel spectaculairs zien we dan ook niet. Uiteraard maakt dat niks uit want in deze korte maar krachtige middag scoor ik maar liefst mijn 22ste lifer van het jaar.. Het gaat maar door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten