Vorige week donderdag, 13-11, werd er
een isabelklauwier gevangen op de ringbaan van Castricum in het Noordhollands Duinreservaat. De vogel bleek ook de volgende dagen aanwezig maar gezien het feit dat het ook nog wel een daurische zou kunnen zijn besloten we afgelopen zaterdag toch maar lekker Rotterdam in te gaan. In de loop van deze week werd echter langzaamaan duidelijk dat dit toch wel een erg goede kandidaat is voor een turkestaanse klauwier. Aangezien de vogel van Texel ook waarschijnlijk een 'specje' zal worden is dit er niet eentje om te laten liggen.
Afgelopen dinsdag kan ik om 12 uur weg bij de universiteit, maar als ik om 14u in de duinen aankom blijkt de vogel al twee uur uit beeld. Helaas komt de vogel in de rest van de middag ook niet meer tevoorschijn. Nadat de vogel woensdag nog gewoon aanwezig blijft, ben ik donderdagochtend met het eerste licht weer in de duinen. Ook nu blijkt de vogel onvindbaar, en 2 uur nadat ik weg gegaan ben richting de universiteit wordt de klauwier toch weer gevonden. Ook gisteren was de vogel nog aanwezig, dus vandaag was de dag om met de mogelijke nieuwe soort af te rekenen.
Om 6:45 stappen Laurens van der Padt, Laurens van de Wind en ik bij Herman van den Brand in richting Castricum om, nadat de klauwier hopelijk snel binnen is, een rondje te maken door de rest van Nederland met wellicht wel de
kleine topper en
ringsnaveleend die gisterenmiddag bij Almere werden ontdekt.
Als we in de buurt bij Castricum komen tikken er plotseling behoorlijk wat regendruppels op de auto maar gelukkig is het als we langs de Zeeweg uitstappen droog. Na een wandelingetje van een half uur met wat grote zaagbekken en boomleeuweriken komen we aan op de plek bij het Hoefijzermeer.
|
Boomleeuwerik |
De vogel is nog niet in beeld dus iedereen verspreidt zich een beetje. Uiteindelijk is het Herman die de vogel rond 9:20 toch bij het kijkscherm terugvindt, en het beestje laat zich nu dan toch eindelijk bekijken! Hij zit nog vrij diep in de struiken en plukt af en toe wat aan een opgespietst dood vogeltje, en laat zich op afstand aardig bekijken. 3x is scheepsrecht!
|
Mogelijke turksestaanse klauwier |
We besluiten hierna toch nog even richting de roze pelikaan te gaan bij Callantsoog, we zijn immers in de buurt! Onderweg komen we nog langs Koedijk en aangezien daar al een flinke tijd een zevental zwarte ibissen rondhangt besluiten we die even te bezoeken. Een leuke bijkomstigheid is dat er eentje is geringd in Spanje en dat de soort nog ontbreek in november op mijn eeuwige maandlijst. Vanuit de auto zien we de groep al staan, toch wel fraaie beestjes zo!
|
Zwarte ibissen |
Als we hierna Callantsoog binnenrijden is het toch wel even schrikken als we onze pelikaan zien staan. Hij zit in een vijvertje met wat soepganzen, een carolina-eend en nog wat andere waggeleenden met daar zowaar een hekje omheen... De vogel is echter hier terecht gekomen vanuit Duitsland, via Hengelo, het Lauwersmeer, Vlieland en Texel, dus als de vogel hier ook weer verdwijnt komt die ongetwijfeld op de Nederlandse lijst. Dat voelt wel goed..
|
Roze pelikaan |
Aangezien de kleine topper vanochtend weer is gezien in Almere besluiten we die kant maar op te gaan. Een piepje dat de vogel is opgevlogen brengt ons echter op andere gedachten en we besluiten maar richting de Zuidpier te gaan waar de hele ochtend al een vorkstaartmeeuw zou rondhangen. Op de pier aangekomen krijgen we echter te horen dat de vogel een half uurtje geleden de Noordzee is opgevlogen. Jammer. Uiteraard is er nog genoeg op de pier te beleven. Zo zwemmen er tussen de pieren wat zwarte zee-eenden, ook erg fraaie beestjes!
|
Zwarte zee-eend |
Om de blokken zelf foerageren veel paarse strandlopers, steenlopers (waaronder 4 geringde exemplaren) en oeverpiepers. Een tamme veldleeuwerik is daartussen ook een opvallende verschijning.
|
Veldleeuwerik |
Over zee vliegen nog wat roodkeelduikers, eiders, een dwergmeeuw en er zwemt nog een tweetal alken! Een rosse franjepoot die zich kortstondig laat zien op het water tussen de twee pieren is helaas niet voor mij weggelegd. De kleine burgemeester die hier al enige tijd aanwezig laat zich echter wel zien terwijl die wat heen-en-weer vliegt langs de Noordpier. Een pontische meeuw op de 'goede' pier laat zich daarentegen wel wat beter bekijken.
|
Pontische meeuw |
We hopen de dag af te sluiten met een bonte kraai in het centrum van IJmuiden, maar helaas blijkt op het grasveldje naast wat zwarte kraaien niet zijn zwart-wit-gekleurde neefje rond te lopen. Ondanks dit en nog wat andere dipjes hebben we weer een fraai dagje met mogelijk dus gewoon een lifer erbij. We wachten maar weer af...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten