zaterdag 22 december 2018

Eerste afleesronde weer in R'dam-Zuid

Ondertussen kijken we al vijf winters actief naar meeuwen in Rotterdam-Zuid, en dit jaar kan daarom natuurlijk niet ontbreken. Tot vandaag was er nog niet van gekomen, maar om half negen zitten Matthieu Plaisier, Laurens van der Wind en ik al op de fiets met twee fietstassen vol kruimels. Sander Elzerman sluit in Rotterdam bij ons aan. Op de planning staat de vaste route van ca. 50 km, waarbij we heel Rotterdam-Zuid doorkruisen en op vaste plekken voeren. We kennen op die manier een heel aantal trouwe wintergasten, waarbij het dit jaar natuurlijk weer een verrassing is of ze weer zijn aankomen, of niet! 

Door de hoge temperaturen ligt er helaas geen ijslaagje, maar de aantal kokmeeuwen blijken gelukkig niet tegen te vallen. Wel zien we in Ridderkerk bijvoorbeeld veel vogels wormen trappelen, waardoor ze geen interesse in de kruimels hebben. Op die manier gaan we dus snel langs de eerste plekken, maar komen we ook de eerste bekenden tegen. Een Deen, Wit-Rus, Fin en Nederlander kunnen we zo opschrijven, terwijl een bekende Litouwer niet op zijn vaste plek zit maar een paar kilometer verderop. Ook leuk! 

In het Zuiderpark komen we de eerste nieuwe kokmeeuw voor ons tegen, een Duitser. Gelukkig ook nog de nodige bekenden, zoals een Deen, Noor en eentje uit Hilversum. Later zien we nog meer nationaliteiten, waardoor we uiteindelijk op 11 nationaliteiten komen op het eind van de dag. En dat van totaal 'slechts' 22 afgelezen kokmeeuwen! Uiteindelijk zijn hiervan vier nieuwe, maar de leukste aflezing is wel een Let, die ik alleen eerder zag in 2013! 
Bekende Deense kokmeeuw W-6FX
Naast de kokmeeuwen zien we nog enkele zilvermeeuwen uit de Rotterdamse havens, maar ook nog een vogel uit IJmuiden. Een knobbelzwaan zorgt uiteindelijk voor een totaal van 28 afgelezen ringen. Een goed begin, maar het verdient zeker nog wel meer bezoekjes. 
Nederlandse zilvermeeuw W-T|T
Overigens was er naast de geringde vogels ook nog het standaard soortenpallet dat we tegen kwamen. Grote gele kwikstaarten, een slechtvalk, wat geelpoot- en enkele pontische meeuwen. Fraaie jongens, zeker die jonge geelpoten! 
1kj geelpootmeeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten