donderdag 8 november 2018

Ochtendje ringen en een bultrug!

Na mijn ringvergunning te hebben gehaald was het me nog niet gelukt om naar de baan in Meijendel te gaan. Vandaag leek het weer echter wel aardig te worden, en zodoende ben ik om 4:00 op de baan. Snel zet ik nog wat netten op in de hoop om wat waterrallen te vangen in het donker. De wind trekt echter aan vanuit het zuiden en trek blijkt er dus helaas niet te zijn. Voordat Maarten Verrips en Annemieke de Winter, die vandaag haar examen doet, zijn gearriveerd heb ik echter al wel alle netten geopend en is het wachten wat er gebeuren gaat deze dag. Je weet het nooit.

Bij een eerste snelle ronde voor wat lijsters begint het goed, want Maarten komt met een heuse ransuil binnen gestormd. Toch nog een goede 'nachtsoort', wat een beest!


Ransuil
Qua lijsters en andere soorten valt het de dag verder helaas wat tegen. Het gros van de vangst zijn goudhanen, en verder nog wat mezen, merels en roodborsten. In de loop van de ochtend komen wel zo nu en dan kleine groepjes barmsijzen langs. Die reageren doorgaans uitstekend op geluid, maar vandaag vliegen de meesten door. Op eentje na dan. Het determineren op soort blijkt echter tegen te vallen bij dit exemplaar. Hij oogt bruin qua uiterlijk en lijkt daarmee een kleine barmsijs te zijn, maar de maten zijn te groot. Een 'barmsijs' dus maar gewoon...

'Barmsijs'
Voor de totalen zie hier.

Om 13:00 zijn de netten weer gesloten, maar mijn programma voor de dag is nog niet afgelopen. De afgelopen dagen zwemt er namelijk een bultrug voor de kust van Den Haag rond. Een walvis uit de oceanen die ik nog nooit zag. Het komt namelijk vaker voor dat ze de Noordzee opzwemmen, maar het moet maar net uitkomen om 'm dan ook te zien. Nu ben ik toch in de buurt en even later sta ik op het Zuiderhavenhoofd naar het zuiden te staren. De walvis zwemt ondertussen op flinke afstand naar het zuiden, maar zo nu en dan is er een 'blow' zichtbaar. Een waterfontein die veroorzaakt wordt doordat het beest van 14 meter lang adem haalt. Dat is nogal wat lucht natuurlijk... Ook laat hij een paar keer zijn rug zien. Fraai! Een leuke waarneming, alhoewel je eigenlijk geen idee hebt van de grootte van zo'n beest... Dat moet toch bizar zijn eigenlijk en kan je je niet goed voorstellen. Desalniettemin leuk om een keer gezien te hebben!
Strand en zee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten