donderdag 15 november 2018

Aardig wat vogels voor november!

Afgelopen tijd is het wat rustig qua vogelactiviteiten van mij, maar vandaag weer eens VRS Meijendel bezocht. In Nederland lijkt weer een barmsijzeninvasie plaats te vinden, dus de hoop was gericht op een mooie vangsessie van grote barmsijzen. Het valt helaas tegen, want meer dan drie exemplaren vangen we niet. We zien verder ook hooguit enkele tientallen.
Grote barmsijs
Ondanks de afwezigheid van barmsijzen is er gelukkig nog genoeg te ringen. Zeker voor in november! Zo vangen we nog aardig wat merels en roodborsten, maar ook goudhanen weten vaak het net te vinden! In veel hogere aantallen dan normaal in november. In lagere aantallen ringen we ook nog wat andere soorten, maar krenten zitten er helaas niet in. Ondanks dat zijn de normale soorten ook leuk om mee te werken. Roodborsten zijn bijvoorbeeld erg 'makkelijk' in de hand, terwijl pimpelmezen graag hun snavel in een velletje zetten. Het liefst nog in een wondje of iets dergelijks, en dat voel je écht wel. Geslachtsbepaling gaat bij roodborsten en pimpelmezen overigens vrij lastig, maar bij goudhanen is dat weer simpel. Bij mannetjes zitten knaloranje veren verstopt onder de kruin. In de hand valt dat wel op!
Roodborst
Pimpelmees
Mannetje goudhaan
 Voor de totale zie hier.

Al met al geen onaardig dagje, alhoewel het wel wat minder fraai afloopt. Op de terugweg kom ik namelijk in een kettingbotsing terecht, zodat de auto niet meer te berijden is. Ik kom er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf, maar hopelijk staat er ook weer snel een auto voor de deur...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten