zaterdag 18 maart 2017

Rustig maartdagje met zomertalingen

Voor vandaag gaven ze na een mooie week eigenlijk een dag regen op, maar het valt gelukkig mee en het zou op het eind van de middag pas weer nat worden. Om een uur of acht fietsen Laurens van der Wind, Laurens van der Padt en ik dus de Crezéepolder. Het is hoog water en op de dijken lopen vijf bonte strandlopers, twee bontbekplevieren, zo'n 55 kluten, dertig grutto's, een tiental tureluurs en zo'n dertig kemphanen. De meeste aandacht gaat uit naar de laatste soort, want daar blijkt een geringd exemplaar tussen te lopen, leuk! Ik weet 'm af te lezen, dus nu is het even afwachten daar die vandaan komt.
Kemphanen
Verder zitten er naast de vele wintertalingen, smienten en wat pijlstaarten ook nog een paartje zomertaling, waarvan met name het mannetje zich mooi laat zien door luid roepend langs te vliegen. Gave beesten blijven het!

Ondanks het niet al te beste weer gaan we toch nog even tellen en dat blijkt toch niet helemaal tegen te vallen. Met bijna dertig grutto's, een bruine kiekendief, groepen kokmeeuwen, twee zwartkopmeeuwen, een groepje slobeenden en drie blauwe reigers vliegt er wel degelijk nog wat. Zie ook hier. Een kolgans die rondloopt is overigens ook nog wel een grappig gezicht. Het beest kan nog wel vliegen, maar hij loopt toch aardig mank en ziet er niet echt lekker uit.
Kolgans
Verder vallen nog drie zomertalingen in de polder in en lopen er ook een fraaie geelpoot- en pontische meeuw rond die van een aangespoelde brasem genieten. Dat hebben ze toch altijd verrekte snel door.

Samen met Matthieu Plaisier fietsen we de polder uit en vogelen nog wat langs de Veersedijk voordat we het pontje naar de Sophiapolder nemen. Dat levert nog wat kleine plevieren op en een pontische meeuw, maar verder is het rustig. Op de Sophiapolder zelf is het door het hoge water ook vrij rustig. Wel zitten er maar liefst 292 bergeenden, een enorm aantal voor in het voorjaar. Ook dobberen er weer tegen de 500 wintertalingen rond, met daartussen geen Amerikaanse, maar wel een zestal zomertalingen. Leuk!

We verlaten de Sophiapolder maar weer en fietsen langs de Noord richting de Oude-Maas, die we tot aan de Devel volgen. Het is stil met nog wat roodborsttapuiten, een zingende matkop en nog een overvliegende pontische meeuw. Langs de Devel is het ook rustig en op het Waaltje bij Heerjansdam zwemt ook niet meer dan wat paartjes fuut. Dan nog maar even het Waalbos in, maar daar begint het vervelend genoeg te miezeren, en niet zo'n beetje ook. We worden aardig nat van het weer, maar het levert nog wel een paartje zomertaling op (dus totaal dertien vandaag, ongekend!) en helaas geen rouwkwikstaart, ondanks dat er een flinke groep witte kwikstaarten zit. Dat Engelse broertje van de witte kwik moet dus volgende week maar.
Witte kwikstaart
Al met al een rustig maartdagje zo op IJsselmonde, zonder al teveel spektakel, maar met een mooi aantal zomertalingen voor IJsselmonde! Het hoogste aantal ooit dat op één dag op IJsselmonde is gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten