zaterdag 3 september 2016

Zwartkopgors!! En gewoon in de Crezée...

Gisterenavond zaten we nog even te dubben: Maasvlakte of toch maar gewoon op IJsselmonde gaan vogelen? Uiteindelijk besloten Laurens van der Padt, Laurens van den Wind en ik toch maar om het laatste te gaan doen, de Maasvlakte was immers toch nog niks geweest dit jaar...

Het werd dus IJsselmonde, en iets moest er toch wel te vinden zijn. We begonnen vandaag weer eens bij de haag in Donkersloot, Ridderkerk, waar we de eerste keer 3 jaar geleden gelijk een draaihals vonden. Meer dan wat tjiftjaffen en een enkele zwartkop treffen we nu echter niet aan. Een klein braakliggend veldje een stukje verderop levert ook niet meer dan een zwarte roodstaart op, zodat we De Gorzen maar gaan checken. Een grote mezengroep bezorgt wat hoop op misschien een bonte vliegenvanger, maar het wordt de eerste vuurgoudhaan weer van het najaar. Ook leuk!

Aangezien het ook hier niet echt spannend is gaan we maar snel door naar de Crezéepolder, waar het vandaag dan maar moet gebeuren. We besluiten 'm gewoon maar weer eens helemaal rond te lopen en beginnen daarvoor in de NO-hoek. In deze hoek zaten vorig jaar rond deze tijd weleens kwartels, dus we besluiten het maar nauwkeurig te checken. Ook een doodlopend stukje lopen Laurens van de Wind en ik dus maar even in, als er plotseling een groot beest voor ons opvliegt. Hij gaat bovenin het riet zitten, maar dat buigt dusdanig om dat de vogel alleen nog van boven zichtbaar is.

Huh? - Zwartkopgors
We hebben eerst geen flauw idee waar we naar aan het kijken zijn, een kneu is het niet dus het móét in ieder geval een leuke soort zijn. Misschien een roodmus dan? Dan duikt de vogel achter het riet en besluiten we snel naar de andere Laurens te lopen of hij 'm aan de andere kant heeft gezien. Dat heeft hij, maar iets geks heeft die er niet aan gezien.

We proberen de vogel dus maar weer terug te vinden, en na eerst een paar rietgorzen lukt dat. Als hij weer vliegt zien we het plotseling: hij heeft geel bij z'n staart!! Dat betekent maar één ding, het moet een bruin- of zwartkopgors zijn!!!


Zwartkopgors (1kj) en rietgors (rechts)
De adrenaline is niet te houden: foto's moeten gemaakt worden, het beest moet gepiept worden en we moeten 'm bovenal niet uit beeld zien te verliezen! De vogel is weer in het kruidenlandje ingevallen dus we besluiten maar gewoon te wachten tot de eerste er zijn, alvorens we 'm weer opstoten. Al snel zien we de eerste IJsselmonde-twitchers op de dijk verschijnen, zodat we de vogel kunnen gaan 'showen'...
De snelste... 
Tevens is Dave nu in staat om de eerste echte beeldvullende platen te maken, en krijgen we door hoe het beestje zich gedraagt. In principe houdt hij zich namelijk op in het veldje waar we 'm ook vonden, maar bij verstoring schiet die het riet in en gaat meestal dan op een ander veldje zitten. Als je hem daar vervolgens weer opjaagt, vliegt hij weer terug. Etc. Het beest blijkt dus honkvast, maar om welke soort het nu uiteindelijk gaat weten we nog niet eens...
Zwartkopgors                                                  ©Dave van de Spoel
De kenmerken worden gelukkig doorgebeld door Pieter van Veelen, zodat we weten waar we een beetje rekening mee moeten gaan houden. Onder andere de streping op de kop (moet zwaar zijn voor zwartkopgors), de kleur van de stuit (rossig bij zwartkopgors), tekening op de flanken (weinig bij zwartkopgors) lijken naar zwartkopgors te wijzen, zodat we het vanaf dat moment ook maar op houden.

Van lieverlee wordt het maar drukker en drukker op de dijk, maar het principe van opstoten werkt gelukkig uitstekend. Het is dan ook pas de eerste twitchbare sinds 2006 en pas de 16de voor Nederland!

Drukte
Langzaam dringt het ook door, dat aangezien het hoogstwaarschijnlijk een zwartkop is, dat we gewoon zelf een lifer hebben gevonden. Dat zijn natuurlijk wel gewoon de fijnste, en dan nog op je eigen IJsselmonde ook! Deze soort uit Zuid(oost)-Europa hebben we alle drie namelijk nog niet, in tegenstelling tot z'n neefje uit Centraal-Azië, alhoewel daar wel minder gevallen van zijn...

Na een aantal uur hebben we de vogel wel gezien en lopen we de rest van de polder nog door. Dat levert zo nog een fraaie jagende visarend, 2 boompiepers, een achttal tapuiten en twee zwarte sterns op, maar het kost ons ook nog een zeearend die over de zwartkopgors blijkt te zijn gevlogen als we terugkomen. Maar ach, wie maalt daarom....
Tapuit
We checken hierna nog even de Sophiapolder, maar voordat we overvaren struinen we even over het veldje bij de pont. Eén vogel blijkt er te zitten op het veldje, en het is zowaar een draaihals!! Gezien de hoge verwenfactor voor vandaag maken we een bewijsplaatje en lopen lachend weer verder, wat een gekte! Vroeger gingen we nog uit ons dak voor zo'n beest, maar met al een mega op zak doet het niet zoveel meer... Leuk is het natuurlijk wel, zeker aangezien we op dit veldje nog nooit een exemplaar hadden gehad.
Draaihals
De Sophiapolder blijkt hierna uitgestorven en levert enkel een fraaie jonge pontische meeuw en wat geringde meeuwen op. Wat struinen op nog wat andere ruige plekjes leveren niet meer op dan een tapuit en een paapje. Maar met de (helaas nog steeds hoogwaarschijnlijke) zwartkopgors hebben we een schitterende dag! En het blijkt maar weer: blijven checken, blijven struinen... Die knallers komen vanzelf... De Crezéepolder heeft namelijk nu al wel een heel illuster rijtje met Mongoolse pieper, 7 grote piepers, 2 roodkeelpiepers, dwerggors en diverse geel- en ijsgorzen, en dan nu deze zware jongen... Alles kán gewoon!
Pontische meeuw (1kj)
Karwei (ook met een aardige soortenlijst...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten