dinsdag 20 september 2016

Fijn ZH-tussendoortje!

Ik plof net neer thuis neer uit de universiteit, en als ik m'n laptop open klap zie ik gelijk een gemelde rosse waaierstaart staan! Wat krijgen we nu weer! Het blijkt dat Jorrit Vlot een rosse waaierstaart heeft gevonden op de Maasvlakte, pas de 2de voor Nederland en de eerste voor Zuid-Holland! De vorige heb ik gelukkig ook gezien in 2013 in Camperduin, maar aangezien ik vanmiddag toch vrij ben fiets ik gelijk door naar de trein. 

Rond een uur of vijf ben ik thuis en na even carpoolen rijd Herman vd Brand, Laurens vd Padt, Jacob & Albert Molenaar en ik naar de Maasvlakte, waar deze schitterende Zuid-Europese soort tussen de Westplaat en het depot in moet zitten. Hij foerageerde alleen geregeld achter een randje, dus bij aankomst is de vogel dan ook niet in beeld. Een betonrand, achter een hoog hek, blokkeert het zicht op de vogel die daar onderaan een dijkje foerageert. 
Wachten
Na een kwartiertje wachten wordt hij opeens gezien en komt het beestje iets omhoog, erg fraai! De vogel hipt voortdurend met z'n staart, wat een gaaf beest! 
Rosse waaierstaart
Ondertussen is ook een steppekiekendief gevonden in de Zuidpunt, dus daar rijden we nog maar even heen. De vogel zou ingevallen moeten zijn in het veld, maar naast een havik, wat bruine kiekendieven en een fraaie smelleken zien we in eerste instantie niet. Dan plotseling vliegt een ringtail toch opeens helemaal achterop het veld op, en is in tientallen seconden uit beeld. Het leek hem te zijn, en dat wordt bevestigd als de vogel even later over de rosse waaierstaart heen komt... Niet veel aangezien, maar een leuke bijvangst zullen we maar denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten