maandag 15 augustus 2016

't Wordt langzamerhand steeds spannender...

Het is vandaag 15 augustus, en vorig jaar hadden we toen alweer de eerste draaihals op de Maasvlakte. Vanochtend ga ik dus ook maar met Laurens van der Padt die kant op, wie weet zit er nu ook wel weer eentje! We trappen echter af bij de Westplaat, want aangezien de wind ondertussen is gedraaid naar het oosten mag daar zo zoetjesaan wel een waterrietzanger zitten. Hoe we ook zoeken, hij zit er nóg niet, we zien nauwelijks een rietzanger... Snel dus maar door de echte Maasvlakte op.

De geijkte plekken checken we met de Molenaartjes en nog wat vogelaars uit de Alblasserwaard. Het is nog niet wild qua aantallen en soorten, maar toch leuk zijn de eerste grauwe vliegenvanger, gekraagde roodstaart en tapuit weer, en een nachtegaal in de greppel is wel het hoogtepunt van de ochtend.

Na deze nog ietwat teleurstellende Maasvlakte gaan we dus maar snel verder de Delta in. Bij de Strypse Wetering zien we zo even later een porseleinhoen door de rietkraag scharrelen. Leuk! De reuzensterns die hier ook rondhangen de laatste tijd zijn helaas even weg, maar bij de Beninger Slikken zien we hierna wel een fraai exemplaar staan. Verder zien we daar nog wat kemphanen, een pontische en een dwergmeeuw, maar erg spannend is het verder niet.
Reuzenstern
Dwergmeeuw
Op Flakkee zien we weinig spannends en op Schouwen-Duivenland is de grote zee-eend nog steeds present. Verder zien we hier nog wat fraaie steltlopers zoals zilverplevieren, rosse grutto's en kanoeten. Op Walcheren zien we even later nog een bijeneter op de bekende locatie, waarna we doorgaan naar Colijnsplaat waar een juveniele grauwe franjepoot ronddobbert in het Wanteskuup.
Grauwe franjepoot (1kj)
Langs de Grevelingendam zoeken we nog even naar de roodhalsfuut en strandplevieren, maar die kunnen we beiden niet vinden. Wel lopen er nog de nodige bontbekplevieren, kanoeten, zilverplevieren en rosse grutto's, en loopt de Volkerak over van de watervogels. Ongelofelijk wat daar rond drijft, waaronder ook flinke aantallen geoorde futen.
Geoorde futen
Bij Herkingen checken we hierna nog wat spannende plasjes, maar meer dan witgatjes, oeverlopers, goudplevieren en wat kemphanen zien we niet en zit het er wel op voor vandaag. Al met al toch weer een spannend dagje vogelen zo, en die leuke soorten moeten nu toch vanzelf wel gaan komen zo langzamerhand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten